Jinjer: „Proč se z metalu najednou stala snadno uchopitelná hudba?“

Vydáno: 07.09.2021 10:45 - Petr Adámek

Kometa s mezinárodní poznávací značkou UA dál letí oblohou a její ohon září silněji než kdy jindy. Na srpnové novince "Wallflowers" Jinjer oproti předchozí tvorbě značně přitvrdili a vyvrhli do placu vydatnou porci progresivního metalu pro nejnáročnější.
Se dvěma nejvýraznějšími tvářemi kapely, zpěvačkou Tatianou a basákem Eugenem najdete rozhovor v zářijovém Sparku. Řeč byla pochopitelně o ambiciózní nové desce i o směru současné metalové hudby. "Nechci znít arogantně, ale musím říct nahlas, že směr, kterým se ubírá tvrdá hudba, mi osobně přijde špatný. Co vidíme? Vidíme tuny kapel, které znějí úplně stejně. Dělají stejně znějící skladby postavené na totožných základech a fungujících na těch samých principech. Velká většina kapel v první řadě uspokojuje poptávku trhu, následuje mainstreamové trendy a je nesmírně obtížné natrefit na producenta, kdo by tvojí kapele dodal jedinečnost. Podle mě je hlavní dělat si věci čistě po svém. Neřešit trendy, ale tvořit podle svých vlastních představ," vyjádřil se Eugene.

Když se na "Wallflowers" podíváme více zblízka, je evidentní, že jde o jejich nejtvrdší a nejagresivnější počin. Nelze nezmínit jejich nepoddajnost - žádné konformní postupy nebo obvyklé melodické linky, "Wallflowers" zkrátka není metal z výprodeje. Naopak vyžaduje velmi soustředěný poslech. "Souhlasím s tím, že netvoříme snadno uchopitelnou hudbu, ale v první řadě vůbec nechápu, proč se z metalu stala snadno uchopitelná hudba. Kdy se to stalo? Tak to přece nikdy nebývalo! Pojďme zpátky třeba do 60. nebo 70. let. Black Sabbath! Vždyť to v té době byla jedna z nejhůře uchopitelných kapel. Šokovali svět svými riffy i texty. Tak to začalo. Dneska vidíme, jak celý hudební business nakročil úplně jiným směrem. Cestou jednoduchosti a vstřícnosti," dodává Eugene.




Tatiana se v rozhovoru zase svěřila, že velmi těžce snáší kritiku. "Nenávidím kritiku, opravdu ji nedokážu vystát. Zejména od mých blízkých. Kdybych od ostatních z kapely slyšela kritiku, v Jinjer bych nevydržela. A když už mi potřebují něco vytknout, musejí to udělat opravdu něžně. Jako doporučení, ne jako rozkaz."


Kompletní rozhovor najdete v zářijovém Sparku, který pořídíte v každé pořádné trafice anebo ve Sparkshopu. Už 16. září uvidíme Jinjer naživo v bratislavském Majestic Music Clubu a 19. září v pražské Roxy. Vstupenky jsou stále k dispozici.


Jinjer Spark





DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení