Dave Grohl o posledním albu Nirvany: „Neposlouchám ho rád“

Vydáno: 13.09.2021 20:15 - Ondra Weisbauer

30. výročí ikonické nahrávky Nirvany "Nevermind" se nezadržitelně blíží. V biografii "This Is a Call: The Life and Times of Dave Grohl" se někdejší bubeník grungeové modly vyjádřil také k poslednímu studiovému albu"In Utero".
"This Is a Call: The Life and Times of Dave Grohl" z pera spisovatele Paula Brannigana vyšla už před deseti lety. V nově aktualizované publikaci muzikant zavzpomínal na nahrávací proces třetí a poslední studiovky "In Utero".




"Deska 'In Utero' dokonale zachytila pocity, které jsme tenkrát prožívali a je rozhodně přesným zobrazením toho pochmurného období. Je to zatraceně temné album. Nerad ho poslouchám. Je to pro mě až zvláštní. Čas od času slyším v rádiu písničky z té desky a jsem rád za její zvuk, ale textově a koncepčně to není věc, ke které bych se rád příliš často vracel... To, co na ní miluji nejvíce, je právě ten zvuk naléhavosti a nás tří v místnosti. 'Nevermind' a 'In Utero' jsou dvě tak odlišná alba... 'Nevermind' bylo velmi pracné, promyšlené a vyžadovalo hodiny a hodiny hraní, než jsme konečně dosáhli kýženého výsledku. Ale 'In Utero' šlo prostě samo - vyšlo to z nás hned tak, jak jsme to cítili - dali jsme do hudby sami sebe. Dodnes je pro mě těžké to album poslouchat. Je to až příliš skutečná a přesná reprezentace kapely z té doby a právě to mi přináší vzpomínky, ze kterých mám dodnes hrůzu," vyznal se Dave.

V Nirvaně hrál Dave Grohl na bicí v letech 1990 a 1994, tedy až do smrti frontmana Kurta Cobaina. Krátce na to si založil nejprve jednočlenný projekt Foo Fighters, se kterým v roce 1995 vydal stejnojmenné debutové album. Asi není třeba popisovat, jak se mu v kapele dařilo dál... Hoši mají vydaných deset studiovek, z nich poslední "Medicine At Midnight" jsme recenzovali v únoru. Jak dopadla, se dozvíte v odkazu níže.




Nirvana zdobí titulku zářijového Sparku. Uvnitř najdete poutavý příběh nahrávky Nevermind a plakát ve velikosti A2. Časopis seženete v každé pořádné trafice anebo ve Sparkshopu.


Spark Nirvana


Nirvana - Heart-Shaped Box


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení