30 let „Use Your Illusion“ a odvrácená strana úspěchu Guns N' Roses

Vydáno: 16.09.2021 13:30 - Kamila Ungerová

Po zlomovém debutu "Appetite for Destruction" a neméně úspěšném albu "G N R'Lies", se čekalo, s čím Axl Rose, Slash a spol. přijdou. 17. září 1991 vyrukovali hned s dvojalbem, které bylo sice na hony vzdálené jejich prvotině, ale přesto pompézní a současně hned v několika ohledech zlomové.
Na jedné straně odstartovalo jejich ještě strmější raketový růst, kdy se z pozice předskokanů The Rolling Stones, Iron Maiden či Aerosmith vyšvihli do role těch, kteří s přehledem vyprodávají největší arény i stadiony. Právem si tehdy vysloužili status největší formace světa, která přepsala dějiny rock'n'rollu, ale současně bylo počátkem jejich destrukce.

Slash dokázal nahrát šestatřicet skladeb v 36 dnech. "Nejprve jsme si připravili 6 nejsnazších písní a pak jsem 3 týdny skládal kytarové party ke zbývajícím 30 songům. Fakt mi to šlo od ruky. Občas jsem dokončil i 2 songy za den. Jakmile ale došlo na party se syntetizátory, narazili jsme. Vždycky jsem byl striktně proti nim, ale Axl nechtěl ustoupit. Kvůli tomu jsme se na několik dní zasekli na bodě nula a nikam se nepohnuli. Tyhle promarněné dny pro mě byly největším zklamáním z celého nahrávání. Finální produkce a mixování se nám povedly, ale se syntetizátory se asi nesmířím nikdy," přiznal kytarista pro magazín Rolling Stone.



Není proto divu, že se po dokončení alba potýkal se syndromem vyhoření. "Sáhl jsem si na tvůrčí dno. Potřeboval jsem dovolenou, a tak jsem se začal v den vydání balit do Tanzánie. Cestou na letiště mi to ale nedalo. Zastavil jsem na Sunset Boulevard a přes neprůhledné sklo z auta sledoval, jak jdou naše desky na dračku v obchodě, kde mě před deseti lety dva policisti zatkli kvůli krádeži kazetových pásek," vzpomíná Slash.

Bývalý manažer Alan Niven později uvedl, že je pyšný, že dokázal formaci udržet pohromadě a bez přehánění naživu. "Potáceli se na dně, denně jsem jim pomáhal se vzchopit a bojovat s démony, abychom ve výsledku vyhráli celou bitvu - dokončili album a vyrazili na turné. Slash měl jednou hodně na mále. Našel jsem ho ve zvratkách, a tak jsem mu okamžitě pořádně vypláchl dutiny, abych se ujistil, že se neudusí. Jakmile ale vystřízlivěl, zavolal si auto a vyrazil za svým dealerem. Anebo jsem mu zavolal, ať přijede ke mně domů, že na něj čekají novináři, aby dal rozhovor Guitar Player a on namísto toho odletěl na Havaj na golfový kurz, kde netrefil jedinou jamku. A tak to bylo pořád," uzavírá Niven martýrium, za jehož dokonalostí, textovou, žánrovou i nástrojovou rozmanitostí a lákavým pozlátkem slávy se skrývají příběhy, během nichž nejen Slash, ale také Adler, který měl intenzivní sebevražedné myšlenky, málem přišli o život. A je zázrak, že o nich i po třiceti letech od vydání "Use Your Illusion" můžeme hovořit v přítomném čase.


Kompletní story alba "Use Your Illusion" najdete v říjnovém Sparku. V prodeji od 1. října.


Guns N' Roses - Don't Cry



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení