VIDEO: Domácí Deloraine vyhání Moranu a vítají jaro

Vydáno: 26.06.2021 10:20 - Ondra Weisbauer

Asi každé dítě ve školce slyšelo o vynášení zimní bohyně Morany a vítání jara, ale víte opravdu, kde se to vzalo? U vydání klipu k písni "Ostara" jsme se zeptali nejpovolanějších Deloraine.
Jen pár měsíců po vydání temného klipu "Les Kostí" přichází Deloraine s další peckou z loňského alba "Srdce z kamene". I v případě skladby "Ostara" jsme se dočkali velmi propracované filmařské práce zobrazující ve videoklipu předávání vlády mezi jarní bohyní Ostarou a chladnou Moranou. Vše důležité o bohyních, slovanských tradicích i klipu nám dopodrobna osvětlila samotná kapela.

"Ostara/Eostre je germánská bohyně jara, často spojovaná s pohanským významem Velikonoc zhruba v 8. století předkřesťanských kultů. Význam jejího jména pochází z praindoevropského slova pro úsvit 'atak', tudíž byla i bohyní úsvitu. To v klipu krásně vystihuje pasáž, kdy Ostara na vodě vystupuje z mlh, hraje a za ní vychází slunce. Zato bohyně Morana/Morena je zpodobnění zimy či smrti západoslovanských jarních pohanských obřadů. Prostí lidé tuto bohyni personifikovali slaměnou figurínou, která je na Velikonoce nebo o jarní rovnodennosti vynášena ven a poté pálena, zakopávána či vhozena do vody. Spojení obou bohyň v klipu vychází z domněnek o mísení kultur při příchodu Slovanů v 6. až 7. století na původně germánská území, kdy jeho část zabrali a část své původní kultury (Moranu) tam přinesli."

"V klipu je zobrazen okamžik, kdy si zimní vládu zpupné Morany převezme polibkem jara její božská sestra Ostara. To vše jsme jako rituál zasvěcení a probuzení ženy prolnuli pohanským duchem, slovanskými tanci a planoucími ohni. Z myšlenky, že bohové vlastně mohou jen to, co jim lidé, kteří v ně věří, dovolí, a z toho, že bohyně jsou takové, jaká je představivost těch, kdo v ně věří, je utkán tento náš klip," vysvětlují Deloraine.

Ať už máte rádi svět Sapkowského Zaklínače, nebo se zajímáte o rozličné mytologie, Deloraine jsou tu se svojí kouzelnou pohanskou hudbou pro vás. Pro fandy kapel jako Faun, Wardruna, Heilung, nebo Omnia povinnost!



Deloraine - Ostara OFFICIAL VIDEO 4K subs


Deloraine - Les kostí (The Bone Forest) OFFICIAL VIDEO 4K subs


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení