Nominace Cen Anděl: kategorii ROCK ovládli Donnie Darko, Kurtizány z 25. Avenue a Povodí Ohře

Vydáno: 01.03.2021 13:10 - Petr Adámek

Ceny České hudební akademie - Anděl Coca-Cola 2020 znají nominanty. V kategorii Rock, která nás zajímá nejvíc a jejímž garantem je šéfredaktor Fakkera Petr "Ape" Adámek, se o vítězství utkají Donnie Darko, Kurtizány z 25. avenue a Povodí Ohře.
Plzenští Donnie Darko zaujali žánrovou hudební akademii svým dlouhohrajícím debutem "Yesterdays", jenž nostalgicky a nenuceně připomínají ducha alternativně rockových 90. let minulého století. Legendy domácí klubové scény Kurtizány z 25. avenue se zabodovaly s albem "Honzíkova cesta". Nahrávce, na kterou fanoušci čekali dlouhých 11 let, dominují břitké kytarové riffy, které podtrhují charakteristický songwriting kapely postavený na mnohoznačných českých textech. Povodí Ohře z Chebu fungují teprve pátým rokem, ale v Cenách Anděl se do užšího kola třech nejlepších nahrávek dostali už podruhé. Po nominaci eponymního debutu z roku 2018 budou usilovat o vítězství v rockové kategorii i loňským následovníkem "Dva trámy na kříž".

Nominace Ceny Anděl 2020


Letošní třicátý ročník prestižních cen České hudební akademie - Anděl Coca-Cola 2020 se bude konat 29. května. Favoritkou je Lenka Dusilová, která s albem "Řeka" zaujala hned ve čtyřech kategoriích. "Nejvíce šancí letos mají známá a v historii cen již tradiční jména. Při bližším pohledu je ale zřejmé, že nominace pro třicátý ročník Andělů jsou velmi rozmanité a že ani o něco méně známí muzikanti, kteří si svou loňskou tvorbou rozhodně zasluhují pozornost, nezůstali akademiky nepovšimnuti. Rozhodně tak platí, že u nás v roce, který byl pro živou kulturu obzvlášť těžký, vznikla celá řada výjimečných alb. Každá z dvaatřiceti nahrávek, které se hlasy akademiků dostaly do nominací, stojí bez ohledu na žánry za pozorný poslech," podotýká předseda Rady České hudební akademie Honza Vedral.

V prvním kole hlasovalo v patnácti kategoriích 379 akademiků. Českou hudební akademii tvoří odborníci z celého spektra hudební branže z řad muzikantů, dosavadních držitelů Anděla, hudebních producentů, novinářů, dramaturgů i pořadatelů koncertů.

Jubilejní třicátý ročník Cen Anděl Coca-Cola 2020 odvysílá 29.5.2021 ČT1.



DONNIE DARKO - 90 (Official Video)


Kurtizány z 25. Avenue "Gréta" (2020)


Povodí Ohře - Stará zem





DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení