PÁTEČNÍ BORDEL (16): Grey Daze, Annisokay, Starified, Cygz

Vydáno: 02.02.2021 10:00 - Redakce

Grey Daze znovu vdechli život Chesteru Benningtonovi, ale tentokrát od nás příliš chvály nesklidili. O něco lépe dopadla řadovka našich sousedů z Německa Annisokay, ještě lépe si vedly novinky dosud neznámých objevů Starfied a Cygz. Co to značí? Objevujte novou hudbu! Třeba i s naší pomocí.

Grey Daze - Amends...Stripped GREY DAZE
Amends…Stripped

vyšlo: 29. ledna

Loňské album "Amends" celkem vkusně vzkřísilo nezapomenutelný hlas Chestera Benningtona, když jeho tehdejší parta kolem archivních studiových záznamů postavila zbrusu nové aranže a ze dvou zahrabaných desek z devadesátek udělala reprezentativní vzpomínkovou výběrovku, takový naleštěný pomníček. A letos přichází malé déjà vu. Grey Daze nešli ani o krok dál, nesáhli po jiných písních (byť jich po Chesterovi zůstalo ještě na jednu celou desku) a prostě z pár z nich udělali akustické verze. Což dost smrdí ždímáním jména a nedávného úspěchu. EP nenabízí vlastně nic zásadního, o garážovou špinavost a grungeovou temnotu oholili původní verze už loni a ačkoliv písně pořád fungovaly, teď zcela vyrvali mladý nasraný hlas z kontextu a naroubovali jej na kytarové brnkání a klavírní party. "Amends…Stripped" je nehezkou ukázkou toho, jak se dá nekočírovaně nakládat s pozůstalostí a přetvářet ji stran původního záměru.

4/10

Milan "Řízek" Říský


 


Annisokay - AuroraANNISOKAY
Aurora

vyšlo 29. ledna

Něměčtí hráči s emocemi Annisokay si předchozím albem "Arms" (2018), které obsahovala několik silných songů, nastavili laťku vcelku vysoko. Celkovým dojmem ale všechny písně působily neodlišitelně jedna od druhé. A úplně stejně to vypadá i s "Aurorou". Úvodní singly, jež pánové vypustili s předstihem, jsou tahouny placky, mimo ně ale silnější kousek na desce nenajdeme. Hitová "Like A Parasite", který vyšel jako úplně první a jímž uvítali v kapele nového screamera Rudiho Schwarzera, je jednoznačně nejsilnějším prvkem. Pánové jím ale odhalili všechny karty, nic zajímavějšího nebo aspoň trochu překvapivého už v pětačtyřiceti minutách nečeká. Stále jde o líbivý post-hardcore s údernými pasážemi, který se snaží ve stylu Bring Me the Horizon hrát na co nejvíc stran. Své si najdou milovníci breakdownů i dojemní snílci. Co z Annisokay ale dělá výjimečné ve světě přeplněném podobné muziky, je, byl a bude Chris Wieczorek. Jeho čistý vokál nemá obdoby a kapelu drží v černých číslech právě jeho projev a osobnost.

6/10

Dominik "Dom" Šidlo


 


Cygz - CygzCYGZ
Cygz

vyšlo: 8. ledna

Po releasu dvojalba "Prayers for the Damned" a "Prayers for the Blessed" v roce 2016 si zpěvák SIXX:A.M. James Michael dopřál vydatnou tvůrčí pauzu. A přestože v minulosti v roli producenta spolupracoval s formacemi velikosti Papa Roach nebo Halestorm, po bezmála pěti letech se ke svému původnímu řemeslu navrací prostřednictvím dosud neznámého, zato velmi talentovaného zpěváka, kytaristy a básníka Aleca Cyganowského aka Cygza, jehož jméno prozatím nerezonuje za mořem, natož na starém kontinentě. Vše je ale jen otázkou času, neboť umělec disponuje nejen obdivuhodným hlasovým rozsahem, ale jeho pěvecký projev je rozkročený mezi Adamem Lambertem a zmiňovaným Jamesem Michaelem. K tomu oldschoolový alternativně rockový vibe, který si na jedné straně pohrává s moderní elektronikou, ale na té druhé připomíná rock sedmdesátých a osmdesátých let, který sami SIXX:A.M. oprášili na desce "Modern Vintage". Cygz vycizeloval hitový debut, jež by měla protáčet rocková, ale i mainstreamová rádia, neboť zejména "Eternity" má obrovský potenciál a současně nepůsobí prvoplánově.

7/10

Kamila "Ámos" Ungerová


 


Starified - Fat HitsSTARIFIED
Fat Hits

vyšlo: 15. ledna

V Rusku se může urodit a přihodit leccos. V případě moskevského tria Starified, které vzniklo v roce 2017, to platí dvojnásob, neboť svého frontmana Vadima Ambartusmiana, který čistě vyzpívá výšky, dokáže zařvat, zaječet anebo jen šeptem pobrukovat, mají za bicími! Obdobně jako na svém debutu "Feathers" z roku 2018 se inspirovali velikány od Led Zeppelin přes Black Sabbath až po Foo Fighters a White Stripes a k tomu nově ještě připojili vlivy prog rocku a stoner rocku. Díky tomu Starified vytvořili velmi vrstevnaté, rozmanité album "Fat Hits", na němž i při desátém poslechu objevíte něco nového. Až tak nápadité je! Nadto se toho Starified ani trochu nebáli a složili poctu klasikům z Tenacious D, neboť jak sami říkají: "Kdo by Jacka Blacka a Kylea Gasse neměl rád, že?" A mají pravdu. Kus "An Ode To Tenacious D" zařadili hned na druhou pozici, a přestože za epickými oldschoolovými rockovými kusy "Noah", "Pick Fight" nebo "Anti Rebel" pokulhává, nezbývá než Starified za počin "Fat Hits" vyseknout obrovskou poklonu.

7/10

Kamila "Ámos" Ungerová



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení