Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
10 důvodů, proč rok 2020 nebyl až tak na hovno

10 důvodů, proč rok 2020 nebyl až tak na hovno

Vydáno: 06.01.2021 12:55 v sekci Fakkerník - Mates Krč | foto: facebook interpreta

Loňský rok stál kvůli korona-svinstvu za vyližprdel, to nemusíme znovu připomínat. Přesto se v hudebním světě událo dost věcí, které nám vykouzlily úsměv na rtech. Díky za ně, tady jsou!

1. Nirvana se spojila a odehrála charitativní koncert

Teprve počtvrté od smrti Kurta Cobaina se zbylí členové Nirvany sešli se svými nástroji na jednom pódiu a 4. ledna odehráli koncert na charitatitvní akci Heaven Is Rock and Roll. Trojice Krist Novoselic, Dave Grohl a Pat Smear s několika hosty za mikrofonem, včetně Grohlovy dcery Violet, odehrála skladby "Lithium", "In Bloom", "Been A Son", "Heat Shaped Box" a "Man Who Sold The World". Kromě Nirvany vystoupil na akci třeba Marilyn Manson a vstupenky byly k mání za pořádný ranec - nejlevnější stály dvě stě dolarů, nejdražší v přepočtu 2,3 milionu korun. Nikdo si ale do kapes nenahrabal. Výtěžek putoval nadaci The Art of Elysium, která pomáhá lidem v těžkých životních situacích, jakými jsou těžké nemoci či ztráta domova.

Nirvana Reunion @ Hollywood Palladium 1.4.2020


2. Díky Grey Daze jsme si připomněli hlas Chestera Benningtona

Ještě než se Chester Bennington přidal k Linkin Park, strávil roky 1993 až 1998 po boku grungeové kapely Grey Daze. Zpěvák se svojí bývalou smečku pokusil v roce 2017 po dlouhém tichu oslovit, aby znovu vydali starší písně, jenže o pár měsíců později si vzal život. "S požehnáním rodiny Benningtonových jsme vytáhli staré nahrávky a vydáme dlouho zaprášené album. Uslyšíte nejen Chesterův hlas, ale také vokál jeho syna Jamieho, který je mu hodným konkurentem," uvedli na začátku roku Grey Daze. Skupina plán skutečně dokonala a 26. června vypustila album "Amends", jež mělo být úplně poslední vzpomínkou na zesnulého zpěváka. To se ale nakonec změnilo - na 29. ledna totiž sestava chystá nové EP.

Grey Daze - Soul Song (Official Music Video)


3. Eskimo Callboy se s novým zpěvákem a mulletími účesy stali sex symboly roku

Bez bláznivého zpěváka Sushiho si Eskimo Callboy asi málokdo dokázal představit. Jenže pouhé tři měsíce po vydání aktuálního alba "Rehab" oznámil muzikant odchod. Po pár měsících ticha pak přišel s novým projektem Ghostkid, ve kterém mu to hodně svědčí! Zbytek Eskimo Callboy se rozhodlo vybrat nového zpěváka netradičním způsobem - z řad fanoušků, kteří kapele posílali nahrávky jejich skladeb. Volba ale nakonec padla na ostříleného muzikanta Nica Sallacha z nedávno rozpadlých To the Rats and Wolves. Ten se sestavou během chvíle nahrál asi největší hit kapelní historie "Hypa Hypa". S divokým mulletím klipem jde o pořádnou lahůdku! V září Eskimáci vydali rovnou celé nové EP "MMXX" a ze složité situace vyšli jako vítězové.

Eskimo Callboy - Hypa Hypa (Official Video)


4. Dave Mustaine vyhrál a porazil rakovinu

Rok 2019 nebyl pro Davea Mustaina zrovna podle představ. V červnu přišel zpěvák Megadeth se zprávou, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu. Kapela musela jít stranou a začalo léčení. Úspěšné! Muzikantův stav se začal pomalu lepšit a na začátku roku 2020 se mohl s Megadeth vrátit na pódia a zahlásit, že rakovinu porazil. Podobná slova pronesl i 14. února v pražské Tipsport aréně, kam přijel v doprovodu Five Finger Death Punch a Bad Wolves. A jaký je jeho osvědčený lék na rakovinu? "Myslím, že svět teď poznává krásu cannabisu a všeho, co ti může dát. Často slyším lidi říkat, že je tráva dobrá pro pacienty s rakovinou. No tak, vždyť je dobrá pro každýho pacienta!"

Megadeth A tout le monde Paris 28.01.20


5. Sranda musí být. Tento cover Puddle of Mudd se fakt (ne)povedl!

O Puddle of Mudd se v posledních letech moc nemluvilo. Teda až do loňského dubna! Parta kolem průseráře Wese Scantlina se totiž ukázala v SiriusXM a pokusila se vzdát hold Kurtu Cobainovi a jeho Nirvaně, jenže... Ono to prostě nevyšlo! Na jejich verzi skladby "About a Girl" se hned objevila řada parodií, o jednu z nich se postaral i známý šprýmař Jared Dines. Dík za zábavu, Wesi. Tohle prostě musíte slyšet ještě jednou.

Puddle of Mudd - About a Girl (HD)


6. System Of A Down se probudili k životu a vydali dva nové songy

Po dlouhých patnácti letech! A ta doba by byla pravděpodobně mnohem delší, nebýt vyhroceného konfliktu mezi domovinou členů System Of A Down Arménií a sousedícím Ázerbájdžánem. Ten totiž vlastence donutil začít se činit a nahrát dvě nové skladby: "Protect The Land" a "Genocidal Humanoidz". Má to ale háček. Smyslem nové hudby bylo pomoct postižené Arménii a vydělané peníze věnovat nadaci Armenia Fund, jež v postižených oblastech poskytuje humanitární pomoc. Nic jiného by SOAD k nahrávání patrně nepřinutilo a měnit se to v blízké době nebude. "Nikdy neříkej nikdy, ale nepředpokládám, že bychom teď nebo v blízké době začali na něčem pracovat. Když se v budoucnu něco změní, prokonzultujeme to. Teď se ale zase všichni vrátíme ke svým projektům," uvedl kytarista Daron Malakian. 

System Of A Down - Protect The Land (Official Video)


7. Vypsaná fiXa hrála pro auta, jiní zkoušeli zorbingové koule

Tak katastrofální rok hudební průmysl dlouho nepamatuje. Ale i na tak kritické situaci se dá najít něco pozitivního. Lidé se semkli a začali vymýšlet alternativní způsoby, jak dělat to, co je baví a živí. Kapely absolvovaly nespočet online koncertů a hrály na festivalech ze zkušebny před kamerou. Ale byly tu i kreativnější partičky. Jednou z nich je domácí sestava Vypsaná fiXa, která v čele s neúnavným Márdim zásobovala fanoušky hudbou v průběhu celého roku. Speciální byl zejména koncert pro auta. Kapela dodržela všechny vládní opatření a diváky obdarovala nevšedním zážitkem. Troubení místo potlesku nemohlo chybět! Korunu všemu ale nasadili američtí alternativní rockeři The Flaming Lips. Ti bezpečnost koncertu zaručili tím, že sebe i diváky zavřeli do zorbingových koulích. 

Vypsaná FiXa Pojedeme spolu (Official video)


8. Bring Me The Horizon zase metalcorují. Oli na novém EP řve jak o život

"That's The Spirit" a "Amo". Dvě poslední studiové desky Bring Me The Horizon, které skalní fanoušky kapely zrovna dvakrát nepotěšily. To ale "Post Human: Survival Horror", jež vyšlo 30. října, rozhodně ano! BMTH s Oliverem Sykesem za mikrofonem totiž výrazně přitvrdili a vytasili se s tvrdou nahrávkou, v kterou málokdo doufal. "Dear Diary," připomíná první desky kapely, "Teardrops" zní zase jak Linkin Park. Pozornost si zasloužila také spolupráce s Babymetal či Yungbludem.Tohle se povedlo! Co od Bring Me The Horizon přijde příště?

Bring Me The Horizon - Teardrops (Official Video)


9. Dave Grohl vs. desetiletá holka 0:1. Muzikant s děvčetem nahraje písničku

Vše začalo v srpnu, když desetiletá Nandi nahrála drum cover skladby "Everlong" z dílny Foo Fighters a vyzvala Grohla, aby vrátil úder. Ten tak skutečně učinil a poslal holce svou nahrávku. Tím soupeření neskončilo a dvojice si vzájemně vyměnila několik dalších coverů. Rozuzlení? Mladičká Nandy a zpěvák Dave se sešli na platformě ZOOM a rozřešili, jak budou pokračovat dál. Výsledkem je domluva, že spolu napíší skladbu. "Nemůžu uvěřit, že se mnou chce vymyslet písničku. Taky mi slíbil, že si s kapelou zahraju živě. Nemůžu se dočkat," uvedla mladá muzikantka. Jak rozkošný!

Dave Grohl VS Nandi Bushell EPIC Drum Battle - Dead End Friends - Them Crooked Vultures - Checkmate!


10. Rok rudé barvy. AC/DC se vrátili ve velkém stylu

Šest let uplynulo od vydání poslední desky AC/DC. A za tu dobu se toho stalo sakra hodně. Brian Johnson si prošel zdravotními problémy se sluchem a svět opustil kytarista a zakládající člen kapely Malcolm Young. I přesto se legendární sestava v roce 2020 vrátila a vydala desku "Power Up". "Ve skutečnosti jsme album nahráli už někdy na podzim roku 2018, ale než jsme se nějak rozhoupali, přišel virus, a tak jsme prostě čekali," uvedl kytarista Angus Young. Zároveň prozradil, že nahrávka je poctou jeho zesnulému bratrovi Malcolmovi a společně se zbytkem sestavy se vyjádřil, že by novinkou rádi přitáhli děti k elektrické kytaře. "Co od našeho nového alba očekávám, je, že si ho poslechnou děti, zatouží mít vlastní kytaru a založí kapelu. Pokud se toto stane, je naše mise splněna," prohlásil zpěvák Brian Johnson.

AC/DC - Shot In The Dark (Official Video)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart Hrome! Ta kytara! Hned první riffovačka v úvodním kousku "Vampyre" má sílu demoličního kladiva. Struny podladěné tak, že nejspíš šmrdlaly o podlahu nahrávacího studia. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 23:02 v sekci Fakkerník
Nikdo tě nemá rád - Seš nula
VIDEO: Seš nula! Domácí banda Nikdo tě nemá rád tě zase urazí Kde se vzali, tu se vzali, česká maskovaná parta Nikdo tě nemá rád zničehonic začala vydávat song za songem a šokovat české publikum. A stejně náhle vyšla i čerstvá pecka "Seš nula". čtěte zde
Vydáno: 11.03.2024 20:20 v sekci Video
RECENZE: Infected Rain - Time
RECENZE: Infected Rain - Time Vytrvalostí, pílí a nepochybně i kvalitní hudební produkcí se z onehdy "exotických" Infected Rain stalo jméno, se kterým je na metalové scéně nutné počítat. čtěte zde
Vydáno: 10.03.2024 22:44 v sekci Fakkerník
Deloraine, The Harp Twins, Volfgang Twins, Lyrre, Lucerna Music Bar, Praha, 28.2. 2024 (fotogalerie)
FOTO: Deloraine představili Praze pohanské božstvo, příběhy ze Zaklínače i novou píseň V náhradním termínu po neuskutečněném prosincovém koncertě se brněnští pohané Deloraine 28. února konečně objevili v pražském Lucerna Music Baru. Nechybělo mohutné veslování drakkarů, vzývání bohů, popíjení medoviny, ani... čtěte zde
Vydáno: 05.03.2024 23:04 v sekci Foto
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support Strach jako velký rozdělovač lidstva, ale také jeho nejsilnější sjednotitel. Právě tato myšlenka je jádrem nejnovějšího, třetího alba "Fatalism" od australanů Polaris. Čtyřčlenná úderka ho naživo předvede už 19. března v... čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 22:33 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP HUDEBNÍ AKCE 2023 podle Papáji (03.02.2024 23:10 v Fakkerník)
- VIDEO: Návrat k Sempiternal? Bring Me The Horizon vystřelili nový song (10.01.2024 20:44 v Video)
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (VIII): vybírá Milan „Řízek“ Říský (08.01.2024 21:10 v Fakkerník)
- Velká změna v Bring Me the Horizon. Odchází tvůrčí mozek a druhý zpěvák Jordan Fish (23.12.2023 09:04 v Novinky)
- Vdova po Kurtu Cobainovi prozradila svůj nejoblíbenější song Nirvany (10.11.2023 09:56 v Novinky)
- VIDEO: Takhle by zněl megahit Nirvany v podání Green Day (07.11.2023 14:34 v Video)
- Can you feel, can you feel my heart? Bring Me the Horizon si dají repete na Rock for People (26.09.2023 10:27 v Novinky)
- Grey Daze: „Rádi bychom nahráli novou tvorbu bez Chesterova hlasu“ (20.08.2023 17:52 v Novinky)
- Dave Grohl napsal fanouškům srdceryvný vzkaz (05.07.2023 09:12 v Novinky)
- FOTO: Rock im Park ovládli Bring Me The Horizon, Foo Fighters a Fever 333 (06.06.2023 15:42 v Foto)
- Foo Fighters už mají bubeníka. Je jím... (23.05.2023 11:10 v Novinky)
- VIDEO: Oli Sykes utekl z psychiatrie... v novém, brutálním klipu BMTH (05.05.2023 18:00 v Video)
- VIDEO: Foo Fighters vydali první píseň od smrti Taylora Hawkinse (20.04.2023 20:20 v Video)
- FOTO: Bring Me The úžasnej koncert (08.02.2023 11:30 v Foto)
- Únor nás semele! Šest velkých koncertů v osmi dnech! (01.02.2023 21:58 v Fakkerník)
- TOP ALBA 2022 podle redakce Fakkera (III.): vybírá Mates „Koury“ Krč (03.01.2023 19:15 v Fakkerník)
- Které rockové kapely prodávají nejvíc triček? Známe odpověď! (28.10.2022 11:10 v Fakkerník)
- RECENZE: Dave Grohl - Vypravěč (22.10.2022 13:10 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Út 19.03.
Polaris, Silent Planet, Thornhill (MeetFactory, Praha)
St 20.03.
Normandie (MeetFactory, Praha)
Ne 24.03.
Filter (Futurum, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe