System of a Down mají na Youtube první miliardový song

Vydáno: 17.12.2020 08:50 - Milan Říský

Do elitního klubu kapel, jejichž video vidělo na YouTube přes miliardu lidí, se po bok Linkin Park a Guns N 'Roses připojili System of a Down. Magickou hranici překonal singl "Chop Suey" z desky Toxicity.
Jeden z největších hitů americko - arménské bandy složil kytarista Daron Malakian v dodávce na turné, s myšlenkou zvukově se posunout od eponymního debutu. "Nechtěl jsem napsat další Pluck nebo Suite-Pee. Chtěl jsem prozkoumat něco jiného, zároveň ale zachovat náš styl," prohlásil hlavní mozek skupiny.




Cestu na vrchol však singl neměl jednoduchou. Po teroristickém útoku na budovy Světového obchodního centra v New Yorku 11. září 2001 zmizel z rádií. Konglomerát Clear Channel Communications, který obhospodařoval přes tisíc rozhlasových stanic, totiž vydal interní seznam čítající přes sto padesát skladeb a doporučení je z vysílání stáhnout. "Chop Suey" byla mezi nimi po boku písní od Slipknot, Soundgarden, AC/DC a dalších. Situaci nejvíc odnesli Rage Against The Machine, od kterých se nesmělo hrát absolutně nic.

I přes problematický refrén o sebevraždě se píseň stala symbolem doby a desku "Toxicity" vystřelila na první místo Billboardu. "Na seznamu byla i Lucy In The Sky With Diamonds. Snad všechno, kde bylo slovo obloha. Divné časy. Naše deska byla nejprodávanější a přitom nám singl vykopli z rádia," vzpomíná zpěvák Serj Tankian.




SOAD se nedávno alespoň na krátkou chvíli spojili a po patnácti letech natočili dva nové songy s charitativním přesahem.


Pětistránkovou cover story o System of a Down a plakát kapely najdete ve Fakkerovi 04/2017. Časopis seženete v našem eshopu anebo v elektronické verzi.

System of a Down F!


System Of A Down - Chop Suey! (Official Video)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení