Kdo jako první přišel se speed/thrash metalem?

Vydáno: 14.12.2020 08:00 - Ondra Weisbauer

Začneme dnes jako ve škole a to trochou hudební teorie. Speed metal je žánr označovaný jako přímý předchůdce thrash metalu a dá se ve zkratce popsat jako agresivnější a rychlejší "hevík". A teď, když už to víme, kde to vlastně všechno vzniklo?
Přesný původ speed metalu jako takového není snadné určit, hlavně proto, že se až do 80. let tolik nehrálo na škatulkování podžárnů velké kvočny jménem "heavy metal". Pro Loudwire se ke vzniku speed metalu vyjádřil Steve "Lips" Kudlow, který tvrdí, že jeho kapela Anvil byla na začátku 80. let jasně první.

"Víte, proč na to máme nárok? Jsme prostě starší, tak je to. Začali jsme s tím zvukem o pár let dřív, než ostatní a tím jsme i předchůdci thrash metalu. Byli jsme první v řadě. Konec. Nic jiného za tím nečekejte. Náš bubeník Robb Reiner je velmi velkolepý, vynalézavý a inovativní bubeník. Já jsem přišel s rychlými riffy a on začal u kopáku používat dvojšlapku - to byl vynález speed metalu. Lidé to nikdy předtím neslyšeli, a to je ta inovace, která vznikla mezi kytaristou a bubeníkem," tvrdí zpěvák Anvil.

Ovšem nemá cenu se tu dohadovat, protože stejně tak bychom mohli prohlásit, že první speedmetalovou skladbu mělo x dalších kapel ještě v 70. letech, mezi nimi například Judas Priest s "Exciter", Deep Purple s "Highway Star", či Motörhead a jejich "Overkill".

Takže která je opravdu ta úplně první? Kdybychom hledali vliv speed metalu, najdeme jeho začátky už ve skladbách "Paranoid" a "Children Of The Grave" od Black Sabbath. První jmenovaná je na světě už od roku 1969. Chcete-li však jasného předchůdce speedu, navrhli bychom jako první "Stone Cold Crazy", z dílny kultovních Queen, napsanou v roce 1972.

Souhlasíte, nebo byste vybrali něco jiného?



Na vznik thrash metalu jako takového jsme se koukli v rubrice Metalové šuplíky ve Fakkeru 3/2016. Nejen ten si můžete pořídit v našem archivu.


Thrash metal


Queen - Stone Cold Crazy

Black Sabbath - Children Of The Grave

Anvil - 666

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení