Před 20 lety vydal Marilyn Manson masterpiece Holy Wood. A opět pobouřil společnost

Vydáno: 12.11.2020 11:40 - Petr Adámek

11. listopadu uplynulo přesně 20 let od chvíle, co se Marilyn Manson blýskl jedním z nejvýraznějších děl své kariéry. Ten den vyšlo "Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)".
"Holy Wood" je Mansonovo čtvrté album a současně završení koncepční trilogie Antichrist Superstar (1996) a Mechanical Animals (1998). Velkolepá nahrávka, epická rocková opera a možná vůbec nejlepší Mansonovo album kariéry.

Jde o první desku po nechvalně známém masakru na Columbine High School v dubnu 1999, které si vyžádalo 15 mrtvých včetně dvou útočníků a z kterého média a americká společnost nepřímo obvinily právě Mansona. Umělec ale na "Holy Wood" přešel do protiútoku. "Staly se věci, které mě mohly přimět, abych přestal dělat hudbu. Místo toho jsem se rozhodl zvednout hlavu a vytrestat všechny, kteří si dovolili se mnou vyjebat. Mám před sebou dlouhý boj a nedám svoji kůži lacino," prohlásil Manson.



Pobuřoval i přední cover art, který jej zobrazuje jako ukřižovaného Krista s urvanou čelistí, byl zamýšlen jako kritika cenzury a americké posedlosti mučedníky. A ironicky se opět dočkal masivní cenzury, když v několika amerických řetězcích odmítli album v této podobě prodávat. Tehdy ještě Manson uměl skutečně šokovat...

Marilyn Manson - Holy Wood

Z alba vykrystalizovaly tři singly: "Disposable Teens", "The Fight Song" a baladická "The Nobodies". V základní verzi má album velkorysých 19 skladeb a téměř sedmdesátiminutovou stopáž.

 

Jen tři měsíce po vydání "Holy Wood" u nás samozvaný God of Fuck poprvé zahrál naživo v rámci Guns, God & Governmnent tour. Mimo dechberoucí výpravné show přivezl v únoru 2001 do tehdejší Paegas Areny v Praze atraktivní support: tehdy nové jméno na scéně Disturbed.

 
Velký pětistránkový článek s nahlédnutím do Mansonovy zvrácené a prohnilé duše najdete ve Fakkerovi 10/2017. A plakát k tomu. Číslo si můžete pořídit jednoduše přes náš eshop.


Marilyn Manson F!






Marilyn Manson - Disposable Teens (Official Music Video)


Marilyn Manson - The Fight Song (Official Music Video)



Marilyn Manson - The Nobodies (Against All Gods Remix) (Official Music Video)






DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení