Deftones: Smrt nu-metalu!

Vydáno: 22.11.2020 09:10 - Petr Adámek

První dvě alba Deftones "Adrenaline" a "Around the Fur" představila společně s prvními opusy Korn šablonu, která postavila základ nu-metalu. Sama kapela o sobě měla na připravovaném třetím albu na přelomu tisíciletí úplně jinou představu.
Namísto pokračovaní v nalajnované cestě nebo adaptování póz raketově rostoucích kapel typu Limp Bizkit přišla banda ze Sacramenta s něčím úplně jiným. S "White Pony" vzali ostrou zatáčku mimo tehdy mainstreamový nu-metal, dokázali pro sebe objevit vlastní cestu a jednoznačně se vymezit vůči svým souputníkům. Fanoušci ale byli zmatení a šokovaní. Deftones do té doby vnímali jako nu-metalovou kapelu, takže jejich žánrový úhybný manévr zpočátku těžce vstřebávali a objevovala se tvrzení, že kapela vyměkla. Skladba "Elite" si sice vysloužila cenu Grammy v kategorii Best Metal Performance, trvalo ale ještě nějaký čas, než se z "White Pony" stala obecně nejmilovanější a dodnes nejrespektovanější nahrávka kapely.



Pětice se i nadále systematicky vyhýbala jakýmkoliv spojnicím s nu-metalem, někdy až s ostentativní urputností a důsledností. Aby se distancovali od žánru, skrečovali například nabídku turné s Korn a Papa Roach, a to i s vědomím, jak na ně budou ostatní muzikantů, kteří je do té doby považovali za kamarády, pohlížet. "Možná si mysleli, že jsme úplní čuráci, ale retrospektivně si myslím, že to byl jeden z nejlepších kroků a rozhodnutí, které jsme udělali," tvrdí kytarista Stephen Carpenter.



Přestože stvořili jedno z nejlepších alternativně metalových alb všech dob, museli nelibě přihlížet, jak jiné kapely, jež svou muzikou ovlivnili, prodávají za jediný týden stejný počet desek (např. "Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water" od Limp Bizkit) jako oni sami za celou svoji kariéru. Když ale přijde řeč na to, jestli by s tímto vědomím bývali udělali něco jinak, má kvintet zcela jasno. "Kurva ne! Je pravda, že jsme byli úspěšní a dostali se do hitparád, ale ostatní kapely, které byly jen naším vývarem a pocukrovanou verzí toho, co jsme dělali my, uspěli víc. Ale museli jsme to akceptovat. Na čem ale opravdu záleží, je dlouhověkost a výdrž," tvrdil přesvědčeně Chino. A čas mu dal za pravdu. Kde je dneska někdejší křikloun Fred Durst se svými Limp Bizkit?



Velkou čtyřstránkovou story o Deftones najdete v aktuálním listopadovém Sparku.

Deftones Spark

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení