Kdo vynalezl paroháče? Nebyl to ani Ronnie James Dio, ani Gene Simmons...

Vydáno: 10.11.2020 09:50 - Milan Říský

O to, kdo vymyslel nejpopulárnější gesto v dějinách hudby, se pře kde kdo. Že by teď bylo konečně jasno?
Gene Simmons z Kiss tvrdí že on, dokonce se před třemi lety pokusil ocejchovat paroháče ochrannou známkou u patentového úřadu. Svou žádost dva týdny po podání stáhl, protože schytal solidní shitstorm napříč hudební branží a kolegové si z něj začali ve velkém utahovat.

Dalším popularizátorem paroháče, tedy gesta, které v buddhismu představuje vyhoštení démonů a v jiných kulturách podstatně peprnější věci, byl již zesnulý Ronnie James Dio. "Pochybuji, že bych byl první, kdo to kdy udělal. Spíš se díky mě stalo módním," řekl nedlouho před svou smrtí.

Dia a Simmonse však předběhl "brouk" John Lennon. Kresba vztahující se k psychedelickému dílu "Yellow Submarine" jej vyobrazuje s nataženou rukou nad spoluhráči a s ikonickým gestem. Ano, kresba je kresba, ale Lennon se nechal zvěčnit podobně ještě o dva roky dříve (1966). Fotka se sice na obal singlu Yellow Submarine dostala až při vydání reedice v roce 1989, ale jako důkaz je dostačující. Lennon navíc často tvrdil, že The Beatles jsou zakladatelé metalu a odkazoval odvážným tvrzením na skladbu "Ticket To Ride".

Jedno je však jasné - nebýt Beatles, zřejmě by se lidé jako Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister či Rob Halford možná ani nedostali k muzice. A právě oni tradici paroháče udržovali desítky let.


The Beatles paroháč

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení