Jaký příběh skýtá hit Smells Like Teen Spirit od Nirvany?

Vydáno: 21.09.2020 09:59 - Dominik Šidlo

Dne 10. září uběhlo přesně devětadvacet let od vydání této legendární písně, která změnila pohled na rockovou i popovou hudbu. Víte vůbec, odkud se vzalo jméno této krásky?
Na příběh vzniku názvu vzpomíná Kathleen Hanna, tehdejší kamarádka kapely. "V srpnu 1990 jsme se všichni společně sťali a graffiti jsme pomalovali budovu centra pro náctileté těhulky. Začalo nás to bavit a poté u Kurta doma jsem mu stejným způsobem vyzdobila pokoj. Jedním z nápisů byl i 'Kurt smells like Teen Spirit' (Kurt smrdí jako Teen Spirit)." Teen Spirit byl v té době velmi známý deodorant. "O pár dní později se Kurt ozval s tím, že chce ten nápad použít."

Nahrávání samotného singlu prý ale bylo naprosté peklo. Vzpomíná na něj producent Butch Vig: "Když mi kluci tenhle song poprvý pustili, přes to syrový zkreslení jsem vůbec nic neslyšel. Jenom nějaký 'hello, hello, hello'. A nahrávání bylo taky otřesný. I přesto jsem byl ale z kluků nadšenej a výsledek se opravdu povedl.

O Nirvaně, Kurtu Cobainovi a loňském pětadvacetiletém výročí jeho úmrtí se dočtete v dubnovém čísle Fakkera z minulého roku. K dostání přes náš e-shop.

Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení