Za hraní metalu dostali patnáct let vězení, proto utekli ze země

Vydáno: 14.08.2020 16:14 - Dominik Šidlo

Řeč je o íránské deathmetalové kapele Arsames. Ano, čtete správně, jejich domovina je skutečně odsoudila k patnácti letům tvrdé basy za tvrdý metal.
Írán má dlouhou historii v utlumování tvůrčí svobody. Jedním z nejextrémnějších případů bylo odsouzení metalové bandy Confess ke čtrnácti letům vězení a čtyřiasedmdesáti ranám bičem (!!!). Metal je totiž v Íránu vyobrazován jako satanistická forma hudby, která narušuje tamní přísné zákony. Nutno podotknout, že takovéto porušení může vést až k popravě.

Deathmetaloví Arsames, jež v minulosti sdíleli stage třeba s Amon Amarth, Sepulturou nebo Arch Enemy, se pro Loudwire vyjádřili následovně: "Naše hudba je o naší kultuře a historii. A naše vláda si myslí, že když growlujeme, hrajeme rychle a máme na tričkách lebky, jsme automaticky satanisti!"

"Zatkli nás v roce 2017 ve studiu během zkoušky," pokračuje kapela. "Vzali nás do vězení a našim rodinám celý týden vůbec neřekli, kde jsme. Po měsíci jsme zaplatili kauci, takže jsme mohli ven. Až do posledního soudního stání jsme nesměli dělat cokoliv spojeného s hudbou. A rozhodně jsme nemohli kontaktovat média."

Vše vyvrcholilo letos, kdy íránský soud skupinu odsoudil k patnácti letům vězení. Proto Arsames na nic nečekali, sbalili se a Írán opustili. Jejich aktuální poloha je prozatím udržována v tajnosti.


ARSAMES : IMMORTAL IDENTITY ( Iranian Death Metal )

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení