Palivem FajtFestu bude úplně poprvé pivo z Lužin

Vydáno: 27.05.2019 13:30 - Dominik Šidlo a Eliška Sedláčková

Jako jeden z partnerů letošního Fajtfestu se představí také pivovar Lužiny. Jak k tomuto spojení došlo? A co vlastně budeme na Fajťáku pít za pivo? Na otázky odpovídali pořadatelé Fajtfestu (Bob, Despou, Kory) a nejvyšší boss Lužin Vilém Moravec.
Tak na začátek. Jak vzniklo partnerství Fajtfest / Lužiny? Kdo přišel s iniciativou dát se dohromady?

Vilém: Společným jmenovatelem je, budete se divit, časopis Fakker a můj velkej kamarád Míra Nečas, kterej nás před časem seznámil. V podstatě během roku a půl vzájemnýho oťukávání jsme pro letošek dohodli, že do toho půjdeme společně. Bude to premiéra. Na Fajtfestu jsem osobně nikdy nebyl, ale informoval jsem se a podle doporučení zjistil, že je to jeden z nejlépe hodnocených festivalů dnešní doby, není to žádná "průmyslová" záležitost. A když jsme se s klukama blíž poznali, zjistil jsem, že máme dost podobných myšlenek - chceme být originální. Skloubila nás zajímavá náhoda, oni taky začali s Fakkerem teprve před nedávnem.

Ta samá otázka na pány z FajtFestu - proč Lužiny?

Bob: V první řadě jsme přemýšleli tak, že máme Fajtfest na neobvyklým místě - na kopci v lese, je tam rozhledna. Nic podobnýho u nás není. Takže jsme přemýšleli, co ještě dát lidem navíc. Napadlo nás, že bychom mohli udělat vlastní pivo, to jsme dokonce už loni měli. A teď se ta spolupráce s pivovarem Lužiny prohloubila.

Lužiny rozhovor 2019
(Dom - Fakker, Vilém - Lužiny, Bob, Corey, Despou - FajtFest)


Co si budeme povídat - pivo je ohromnej fenomén, co se festivalů týče. Jak to je se spotřebou?

Bob: Na to odpoví náš pivní manažer Despou. (smích)
Despou: Já si myslím, že letos pivo poteče víc. Návštěvnost festivalu bude nejspíš taky větší, takže to přímo úměrně poroste. Záleží samozřejmě i na dalších faktorech, třeba na počasí. Každopádně jsme domluveni s Vilémem, že kapacita piva rozhodně nebude problém. A kdyby hodně chutnalo, dá se dokonce i navýšit.
Vilém: O tom nepochybuju, že bude HODNĚ chutnat. (smích)
Despou: Už vloni mělo vynikající odezvu naše společný pivo (Fajtfestu a Lužin), který jsme dávali v petkách.
Vilém: Já jenom doplním, že k dohodě došlo včas, což znamená že jsme si mohli všechno ujasnit. Takže náš sládek o všem ví a na situaci je připravenej. Ví, že jednoho krásnýho dne mu tady zmizí minimálně šest tisíc litrů. Ale zase když to tak vezmu, jsou to pouhý dva tanky z celkových jedenácti, který tu máme. A pokud se s tím počítá a není to narychlo, samozřejmě se to zvládne. Po nás to bude taky zkouška, protože to bude první akce takovýhle velikosti. Budeme čerpat zkušenosti, který třeba zúročíme v příštích ročnících festivalu. My jsme připraveni.

Lužiny rozhovor 2019
(Na Lužinách mají vytříbřené cítění pro záchodový design)



A teď ta nejdůležitější otázka: Co budeme na Fajtu vůbec pít?

Vilém: No, předpokládáme, že bude vedro, takže určitě nemá smysl na kopec vozit celou škálu piv, ty silný piva nejsou úplně vhodný, to by si pak návštěvníci nepamatovali z hudby vůbec nic. (smích) Už vloni jsme se se sládkem uvolili, že uděláme desítku, tu jsme nikdy nevařili. Nejslabší pivo, který jsme vařili, byl světlý ležák jedenáctka. A to společný pivo z loňska jsme pojmenovali Thirst Killer, což znamená zabiják žízně. Skutečně to tak bylo, po čtyřech kouscích lidem rostly blány a upalovali do křoví. (smích) Navíc k pivu vznikla i skvělá etiketa, kterou vytvořili právě pánové z Fajtfestu. Tehdy jsme ještě netušili, že k nějaký další dohodě dojde. No a mimo desítku teda přivezeme ještě dvanáctku jantara, kterou dáme do těch festivalových petek s etiketou. To bude na doražení na noc. (smích)

A pro Koryho pár barelů navíc, co?

Vilém: (smích) Jo, pro něj prémiový.

Lužiny rozhovor 2019
(útroby Pivovaru Lužiny)


Pánové z Fajtfestu, jak je to s lokalitou? Nepadají lidi z kopce, když se tam vylejou?

Vilém: (smích) To není skála.
Bob: Ta spotřeba alkoholu je rozhodně velká, asi taková, jakou chceme. Někteří ti lidi pak náležitě vypadají. Ale zase jsme na Vysočině, jsme otrlí, hodně vydržíme. Takže z kopce naštěstí nikdo nepadá.
Vilém: Počkej, vždyť jsi říkal, že tam choděj za hudbou... (smích)
Bob: Ne tak k týhle hudbě pivo prostě patří a vždycky to tak bude. Je jedno, jestli jde o heavymetal, deathmetal nebo nu-metal.
Despou: Rockeři nejvíc oceňují kvalitu piva. A my jsme lidem zavařili ještě víc, protože jsme hned vedle piva postavili absinth. (smích)

Pěkně jsi mi nahrál, chci se zeptat, jestli v dnešní době, kdy spousta lidí touží po výjimečnosti, pivní fenomén tak trochu neustupuje.

Bob: Tak nám spotřeba narůstá.
Despou: Spotřeba narůstá, ale všímám si, že pivo se točí čím dál víc pro ženský než pro chlapy.
Bob: Asi holky přišly na přednosti piva. (smích)

No a abychom nezapomněli, ještě před hlavní premiérou na Fajtfestu 2019 se partnerství FF / Lužiny představí 1. června na Defestu, na kterém se podílí i Fakker. Můžeme čekat něco spešl?
Bob: Jo, tady budeme moct ochutnat speciální Defest pivo, který pro nás rovněž uvařej Lužiny. Uzavře se trojúhelník Lužiny / Fajtfest / Fakker, bude to taková příprava na Fajtfest. Uvidíme, jak se mok chytne.

Lužiny rozhovor 2019

Lužiny rozhovor 2019

Lužiny rozhovor 2019
 
 
Lužiny rozhovor 2019

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení