Jednoduše. Pořadatelé Bob a Milan jsou mí bratranci a jednou na pivu se Milan zeptal, jestli bych byl schopný dělat catering pro kapely. A jelikož jsem kuchař, rád jsem pomohl.
Jak dlouho už pro Fajtfest vaříš?
Letos to bude třetí rok, co se starám o jídlo. První rok byl naprosto v pohodě, to bylo asi jenom 15 menu denně. Ale s jídlem roste chuť a vloni to už bylo asi 50 až 60 menu denně. To už jsem se dostal na hranu toho, co jsem doma schopen připravit.
Co obnáší takové menu?
Každá kapela si pošle požadavky, ale v 90 % případů chtějí polévku, hlavní jídlo a zeleninový salát.
Krabičky, krabičky, krabičky
Celé to začíná asi 14 dní až týden před samotným festivalem. Postupně mi Bob či Milan posílají požadavky kapel a já navrhuji menu. Některé kapely chtějí dopředu vědět a odsouhlasit, co dostanou, některým je to úplně jedno, jediný požadavek je "poživatelné". Postupně sepisuji, co koupit a kolik menu boxů bude potřeba. Třeba vloni to bylo asi 28 kg kuřecích prs, 50 kg okrájených brambor, 10 kg zeleninového salátu. Také se musí každé kapele dodat příbory a ubrousky, flaška kečupu, majonézy atd. Když jsem to vloni kupoval, prodavačka dost čuměla. (smích) Krabiček bylo kolem pětiset.
Jaká jsou při přípravě jídel úskalí?
No dost mi dají zabrat různá speciální přání. Někdo je vegetarián, vegan. Jedna kapela odmítla cokoliv s rajčaty a tak. A pak tu byl jeden pescetarián - nejí maso savců a drůbež, a nechtěl ještě nic, co obsahuje rajčata, cibuli a česnek. Tak dostal suché brambory, rybu v páře. Alespoň, že mohl sůl. Chyby se prostě neodpouští. Pouhá záměna popisu krabiček může vést ke značným problémům. Úplná sranda to není. První rok jsem se snažil každé kapele vyjít vstříc a navrhoval 3 – 4 možnosti jídel, aby si vybrali. Ale to byl konec, začali si strašně vymýšlet a kombinovat. Teď je postup stejný, je základní menu - kuřecí vývar s nudlemi, 200 g kuřecí steak s přírodní šťávou, šťouchané brambory s máslem, zelný salát s mrkví a kukuřicí. Je to vymyšlené tak, že to jí skoro každý, takže většinou to odsouhlasí. Sem tam vegan nebo vegetarián, ti dostávají těstoviny s listovým špenátem, sušenými rajčaty a tofu. A to taky většinou projde. Jedno velké úskalí ale vaření pro festival tu je, jak se jídlo nachystá a vyexpeduje, jdu se bavit na kopec a všichni víme, jak to tam vypadá. Kolikrát se další den na vaření fakt necítím. Nějaké perličky či vzkazy od kapel?
O pescetarianové story už řeč byla, jo a jednu sobotu dopoledne jsem šel s dětma na procházku - potřeboval jsem se vyvětrat - a před Panoramou, kde bydleli Crazy Town, se všude válely krabice a menu boxy, co kapela vyházela z okna. Naštěstí už snězený. A vloni mě moc potěšili Emmure, když byli nadšení (hlavně z polívky), a chtěli si mě odvézt s sebou na tour (zdravíme "hubeného" pescetariána).
Naplnit desítky hladových krků je fuška
Festival moc pěkně roste a zlepšuje služby, jak pro návštěvníka, tak pro kapely. To je právě krásně vidět na tom cateringu. Prvně nic, předloni pro 4 kapely a vloni už 4-5 kapel denně. Uvidíme letos. Kterou kapelu sis vysnil?
Z kapel, co by mohli hrát na takhle velikém fesťáku, by to byli určitě Fear Factory nebo teď znovu vystupující Static-X. Sice bez Wayna, ale třeba to nějak vymyslí. Jedou tour v Americe s DevilDriver, tak to asi funguje. A jelikož mám přezdívku Orgy, tak klidně i ty. A z českých bych si rád dal Insanii. Album Zapal dům, poraž strom je naprosto famózní. Tvé oblíbené kapely, na co se chystáš? Mládí jsem strávil na nu-metalu, Korn, Static-X, Fear Factory, to byli bohové. Postupně jsem přešel na NIN, Tool, At The Drive-In, hodně alternativních šíleností. No a teď jsou to Killing Joke, Behemoth, At The Gates, Master's Hammer. Chystám se na Tool, Czech Death Fest, Devina Townsenda, snad Brutal Assault.