5 věcí, které jste (možná) nevěděli o Abbathovi

Vydáno: 24.07.2016 22:25 - Redakce

Jedna z nejproslulejších postaviček severského black metalu má lecos za sebou a málokdo dokáže způsobit takový rozruch jako on. Seznamte se s Abbathem.
1. Lemmy worship

V roce 1996 Abbath coby nekritický fanoušek Motörhead založil spolu s Torem (ex-Old Funeral) a Pezem (Punishment Park) Motörhead tribute band nazvaný Bömbers, v němž Abbath hraje na basu a zpívá. S Lemmyho pověstnými licousy na tvářích představuje na pódiu dokonalou imitaci mistra Kilmistera.

2. Soudní spor se švagrem

Abbath s Demonazem byli od raného mládí nerozlučná dvojka. Abbath se dokonce oženil s Demonazovou sestrou, a má s ní jednoho syna. Otázkou tak může být, jak probíhající soudní spor o značku Immortal, který se rozhořel po odchodu (či vyhození?) Abbatha z kapely, zasáhl do úzkých rodinných vztahů. Možná už Abbathovi Demonaze nezvou na Vánoce...

3. V centru dění

Abbatha do black metalu zasvětil Euronymous, zakladatel a kytarista nechvalně proslulých Mayhem. Abbath na oplátku přivedl svého parťáka z Old Funeral a Satanel Kristiana aka Varga Vikernese. A jak to dopadlo, ví dnes už všichni, kdo do black metalu nakoukli. Po nějakém tom společném vypalování kostelů se pánové nepohodli, Euronymous to odnesl 23 fatálními bodnými ranami a Varg 16 lety v žaláři se zvýšenou ostrahou. Věru osudové seznámení.

4. Multiinstrumentalista

Když Immortal po odchodu Armageddy nemohli sehnat dostatečně rychlého bubeníka, musel nakonec za bicí usednout Abbath sám. Bubnoval tak při nahrávání alb Pure Holocaust i Battles in the North. Abbath tedy v kapele v různých obdobích působil jako zpěvák, basák, kytarista, klávesák, bubeník, skladatel i textař.

5. Vypalování kostelů

Žádný z členů Immortal nikdy nebyl zapojen do kriminální činnosti spojované s norskou blackmetalovou scénou. Třeba v proslulém vypalování kostelů spatřuje totiž Abbath jeden zásadní problém: "Když totiž vypálíte kostel, vláda ho postaví znovu - a to za vaše peníze!"

Už 10. srpna vystoupí Abbath právě na festivalu Brutal Assault.

Velký text o Abbathovi najdeš v červencovém Fakkerovi.


Abbath

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení