Co je Paranoid aneb příběh nejslavnějšího songu Black Sabbath

Vydáno: 11.05.2016 17:50 - Redakce

"Paranoid" je nepochybně nejslavnější písní Black Sabbath. V hlasování magazínu Kerrang! ji fanoušci vyhlásili nejlepším kytarovým riffem všech dob. Paradoxně se však nejedná o typický styl kapely a sám Butler skladbu označoval za "příliš jako Led Zeppelin".
Nechybělo málo a píseň by nikdy nevznikla. Album ale bylo příliš krátké a tak vydavatelství požádalo kapelu, aby ještě něco nahráli. Tož se jim údajně povedlo za dvacet minut. Kdo mohl čekat, že si získá takovou slávu?

Některé hitové vlastnosti ovšem měla hned po svém narození: byla krátká (2:46), text byl zajímavě "lásky prostý" a obsahovala (kromě zmíněného parádního riffu) i jedno z nejchytlavějších kytarových sól v historii rocku. Zajímavý je obecný omyl, že v ní Ozzy vybízí k sebevraždě slovy "end your life", zatímco ve skutečnosti zpívá "enjoy life". V každém případě je zaznamenáno, že v době nahrávání nikdo ve skupině jistě nevěděl, co vlastně slovo paranoid znamená - a Ozzy to neví dodnes.

Píseň se jako singl dostala na vrchol prodejních žebříčků a nikdy nezmizela z koncertního setlistu. Dostala po ní jméno i celá deska, která v Anglii obsadila první místo. "Paranoid" byla snad nesčetněkrát předělávána, ve zkušebně si ji zkusili snad všichni rockoví muzikanti. Kdo ze slavných kapel ji přehrál k obrazu svému? Především thrashoví giganti Megadeth, kalifornští stoneři Queens of the Stone Age, poppunkoví Green Day, gotičtí klasici Type O Negative, metalcoreoví Avenged Sevenfold, industriální metalisté Ministry, velští rockeři Stereophonics, sludgemetalová Kylesa a třeba Corey Taylor ji na svém koncertě hrál akusticky. Nechceme devalvovat pojem legenda, ale pro kterou jinou skladbu ho použít?


Obsáhlý pětistránkový článek o Black Sabbath najdeš v květnovém Fakkerovi.


Black Sabbath F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení