Už jsme si během zimy v našich končinách zvykli popíjet svařené víno nebo horkou medovinu, inovacím směrem k tvrdšímu alkoholu se ale bezdůvodně bráníme. Když se řekne grog, tak si vybavíme maximálně rum zalitý horkou vodou nebo čajem, což je ale zbytečně všední varianta. Existuje několik receptů, jak grog připravit. Kromě rumu, který začali s horkou vodou mixovat námořníci už v roce 1740, se dnes používá i koňak, whisky nebo griotka.
Kromě klasické whisky můžete dokonce míchat s horkou vodou i ty ochucené. Na americký trend kořeněných whisky navázal například Jack Daniel's Fire. Ten se standardně podává jako namražený panák, v zimě ale zakusíte ten pravý oheň, když do něj přilejete horkou vodu. Začít můžete poměrem 1:1, fantazii se však meze nekladou a je jen na vás, na kolik jemně pálivé skořice si váš jazýček troufne.
Neokoukanou pozici si u nás drží punč. Svůj recept mají dokonce i v Mexiku nebo Korei - tak proč si neumíchat vlastní? Na správný punč potřebujete minimálně 5 přísad - alkohol, cukr, citrón, vodu a čaj či koření - to jsou původní složky punče.
Recept na medový punč od Tomáše Kučery
"Inspiraci pro vytvoření tohoto mixu byla myšlenka podtrhnout medový tón v chuti," uvádí recepturu Tomáš, "proto jsem do punče zahrnul kvalitní hruškový mošt z máslové medové hrušky a džus ze zeleného jablka v kombinaci s domácím perníkovým sirupem."
Na medový punč budete potřebovat:
- 4 cl Jack Daniel's Honey
- 8 cl Hruškový mošt
- 6 cl Džus ze zeleného jablka
- 1 cl Domácí perníkový sirup (perník, muškátový oříšek, skořice )
- 2 cl Čerstvá limetová štáva