RECENZE: In This Moment - Godmode

Vydáno: 29.01.2024 21:51 - Petr Adámek

Pětice kolem Marie Brink si před dvěma lety (konečně) všimli i na vyšších místech, to když se In This Moment dočkali nominace na Grammy v metalové kategorii. Ne, že by to něco reálně změnilo, nakonec o jejich kvalitách dobře víme už dlouho. Novinka "Godmode" to po předchozím zdařilém kousku "Mother" potvrzuje.
In This Moment - GodmodeIN THIS MOMENT
Godmode

vyšlo: 27. října

Desítka písní je pestrou mozaikou ani ne tak stylů, jako spíš vlivů. Jeden je přiznaný. Pecku "Army of Me" známe od islandské divy Björk a je pozoruhodné, že In This Moment nejsou zdaleka první kapelou tvrdšího ražení, kteří ji přetvořili k obrazu svému. Za zmínku stojí třeba vysoce podařená verze Němců Caliban. Oproti této je aktuální méně agresivní a více protkaná elektronikou. To je ostatně prvek, s kterým kapele pracuje velmi šikovně v celé paletě chutí a vůní. Někdy elektronika jen subtilně problublává, mnohem zajímavější jsou ale momenty (a těch je taky převaha), kdy vystupuje výrazně do popředí. To pak nenápadně krystalizují další vlivy jako industrial nebo synth-pop. "Skyburner" by zastřenou atmosférou s přehledem zapadla na album Deftones, "Fate Bringer" by tvrdou dikcí dobře sedla excentrickému bubákovi Ghostemaneovi. A "Sanctify Me" je zase výbornou agresivní pumelenicí, kterou by na desce jistě ráda přivítala každá moderní djent / metalcorová kapela.

Velmi opatrně pak kapela nakládá s líbivostí. Klasickým melodickým strukturám se spíše vyhýbají, a pokud by některé momenty přece jen šlo označit jako líbivé, pak v žádném případě podbízivé. In This Moment i na osmé studiovce zůstávají sami sebou, rozpoznatelní a v záplavě často neoriginálních female-fronted kapel nadále působí jako malé zjevení.

(recenze vznikla pro prosincové číslo časopisu Spark)

 

8/10
 
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení