FOTO: Naposledy s Dymytry. Loučení Prothea tleskala po strop plná O2 Arena

Vydáno: 25.11.2023 21:16 - Dominik Šidlo

Přestože mají Dymytry nejlepší formu svého kapelního života, byl jejich dosud největší koncert v O2 Areně hořkosladký. Kapela se po dvaceti letech rozloučila se zpěvákem Protheem.
Kontroverzní Dymytry, na které jedna strana znalců nahlíží jako na spasitele a druhá jako na neposlouchatelné zlo, oslavili poslední listopadový pátek dvacítku. Ať už se klánite k jakémukoliv názoru, nelze Dymytry upřít, že za dvacet let své existence ušli ohromný kus cesty. Která tuzemská metalová kapela po dvaceti letech dokáže vyprodat O2 Arenu do posledního místa? V historii žánru se to povedlo snad jen Kabátu.




Mnohým fanouškům a i některým našim redaktorům byli Dymytry vstupem do metalového světa, přece jen zpívají česky a srozumitelně a celková hudební nálada není nijak extrémní (k deathcorům bylo nutno se dopracovat). Možná právě proto mají jednu z nejsilnějších fanouškovských (a konec konců i odpůrčích) základen v republice - jejich muzika je velmi přístupná.

Ti své ikony nenechali na holičkách, když skupina oznámila oslavy svých dvaceti let v "největším pražském kulturáku", O2 Areně. Mělo jít zároveň o poslední příležitost vidět původní sestavu kapely, neboť frontman Protheus se rozhodl kvůli neshodám v ambicích Dymytry opustit, z pohledu fanouška tedy netrvalo rozhodování dlouho.




Pro natřískané outůčko si banda připravila monstrózní stage s "bazénkem" pod hlavním pódiem pro VIP fanoušky, pyrotechniku, konfety, dělobuchy i masakrální projekci a hlavně spoustu hostů. Jako předkapela se představila místní talentovaná partička #černá, kde za bicími sedí Eduard Štěpánek, který Dymytry v minulosti pomáhal jak s tvůrčí činností, tak živým hraním.

Hned poté se slova ujaly hlavní hvězdy večera, které uvedlo vtipně podané fotbalové video ve spolupráci s moderátorem Alexandrem Hemalou, jež s kapelou již v minulosti spolupracoval.

Večerem zazněly všechny typy songů, které kdy Dymytry vydali, tedy halové chorálovky, dojemné cajdáky, anglické písně pro zahraniční angažmá, covery, písně, na kterých spolupracovali s jinými kapelami i rázné metalové petelice.

A když je řeč o dalších kapelách, na oslavě dvacetin nesměli chybět všichni možní hosté. Společné vály přehráli Dymytry s německými Hämatom i tuzemskými legendami Arakain či dalšími souputníky z tour Traktor. Svůj hlas kapele propůjčil i Alen Ljubić, který se skupinou nahrál zmíněné anglické písně a který je jejím frontmanem na zahraničních koncertech.

Byť se už nějakou chvíli ví, že Protheus angličtinu nerad a tudíž se z kapely stáhl, aby ostatním nebránil růstu v zahraničí, tato skutečnost dopadla i na návštěvníky tohoto večera, neboť šlo o opravdové rozloučení, které rozplakalo nejednoho fanoušky. A když už jsme u fanoušků, nutno poznamenat, že byť šlo o takto důležitý koncert, našel se nepříjemně velký počet příchozích, kteří atmosféru kazili pískaním a bučením při každé přestávce kapely, sprostými nadávkami.

Suma sumárum nutno říct, že ať už Dymytry rádi máte nebo ne, úspěch jim upřít nelze a O2 Arena byla špičkou všeho, čeho zatím dosáhli. Show to byla velkolepá a v Česku nevídaná, mnohdy ani zahraniční interpreti si netroufnou na takovou velikost.

Teď už je jen otázkou, jestli se dymytrácký sen o zahraničním uplatnění splní. Pánové chystají už 26. ledna vydat anglicko-znějící desku a spolu s ní odstartují první samostatné tour po cizích zemích. Držíme palce!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení