VIDEO: Soft Play (dříve Slaves) ohlašují smrt punku! Hostuje s nimi Robbie Williams

Vydáno: 20.09.2023 12:52 - Tisková zpráva

Britští punk-rockeři Soft Play (dříve známí jako Slaves) se vracejí. Vydali dravý singl "Punk’s Dead" a chystají se znovu koncertovat.

Duo ve složení Laurie Vincent a Isaac Holman potvrdilo dlouho očekávaný návrat k hudbě a oznámilo svůj nový název už v prosinci roku 2022. Nyní je tu první ochutnávka. V čerstvé písni se dvojice s drzostí sobě vlastní vyjadřuje právě k debatě na téma změny svého jména. Ve zpěvu se k ní přidávají členové Vincentovy i Holmanovy rodiny a také překvapivý host Robbie Williams.

Současně s novým singlem se Soft Play vydávají i na pódia. Poslední srpnový víkend vystoupili na dvojfestivalu Reading & Leeds, v listopadu je čeká turné po Velké Británii. Po vydání svého debutového alba "Are You Satisfied?" v roce 2015 sklidila kapela kritiku za svůj název - mnohým se zdál jako necitlivý a rasistický. Dvojice jej nejprve obhajovala. "Když si vezmete Oxfordský slovník angličtiny a vyhledáte v něm slovo slaves (otroci), nenajdete tam žádnou zmínku o rasovém kontextu," nechal se tehdy slyšet Vincent.

"Otrok je člověk, který je ve vlastnictví jiné osoby a je nucen pracovat zadarmo. V tomto smyslu jsou lidé, kteří nás považují za rasisty, neuvěřitelně omezení. Otroctví se prostě vyskytovalo u všech vyznání, ras a náboženství a v žádném případě nejde o rasistický termín," dodal.

V loňském roce však muzikanti uvedli, že se se svým předchozím názvem už neztotožňují. "Když jsme si začali říkat Slaves, měl to být jednoduše odkaz na každodenní dřinu," napsali v příspěvku na Instagramu.

"Byli jsme mladí a cítili jsme se zahnaní do kouta. Hrdě jsme se pustili do boje za jméno, přičemž jsme si vlastně nebyli jistí, zda ho chceme. Občas jsme měli pocit, že nás název definuje, a báli jsme se, co by se mohlo stát, kdybychom ho změnili," dodali s tím, že tato slova nic nemění na faktu, že slovo Slaves může být problematické.

"Dnes si myslíme, že je velmi důležité, aby se lidé měnili a zlepšovali bez ohledu na to, jakou cestu ušli. Staré jméno už nereprezentuje to, kdo jsme jako lidé, ani to, co naše hudba představuje. Chceme se upřímně omluvit všem, které jsme urazili," uzavřeli.

SOFT PLAY - Punk's Dead (Official Video)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení