Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
22 muzikantů, které jsme v roce 2020 ztratili

22 muzikantů, které jsme v roce 2020 ztratili

Vydáno: 24.01.2021 09:20 v sekci Fakkerník - Mates Krč | foto: archiv

Rok 2020 byl fakt o ničem, o tom není třeba diskutovat. A ani smrtka si pauzu nedala. Pojďme zavzpomínat na muzikanty, kteří nás vloni opustili...

NEIL PEART (†67)
Rush
(12. září 1952 - 7. ledna 2020)

Neil Peart, podle mnoha žebříčků považován za jednoho z nejlepších bubeníků všech dob, podlehl hned na začátku roku 2020 rakovině mozku, s níž tiše bojoval tři a půl roku. Nesmazatelně se do hudební historie zapsal v roce 1974, kdy se připojil ke kanadským Rush a stal se zároveň jejich hlavním textařem. S kapelou nahrál devatenáct desek a vydržel v ní až do jejího konce v roce 2018, kdy sestava kvůli jeho zdravotním problémům ukončila činnost.

Neil Peart Drum Solo - Rush Live in Frankfurt


JOE PAYNE (†35)

Divine Heresy, Nile
(12. října 1984 - 24. ledna 2020)

V pouhých pětatřiceti vloni skončil život Joea Payna. Basák superskupiny Divine Heresy, ve které se setkal například s kytaristou Fear Factory Dinem Cazaresem a (dnes již bývalým) zpěvákem Bad Wolves Tommym Vextem. V roce 2005 také rychle zaskočil na tour Nile, když se během tří dnů musel naučit celý koncertní setlist. Po dvou letech byl ale ze skupiny prakticky bez odůvodnění vyhozen. Příčina smrti není známá.

DIVINE HERESY "This Threat is Real" live @ Club Soda, Montreal - 06/02/2008


SEAN REINERT (†48)
Cynic, Death
(27. března 1971 - 24. ledna 2020)

Bývalý bubeník Cynic zemřel z nevyjasněných důvodů v nedožitých devětačtyřiceti letech. Zakládající člen legendární kapely byl součástí sestavy až do roku 2015. Objevil se i v sestavě Death a nahrál s nimi album "Human". Mimo to působil také v tribute partičkách Death Dta a Gruesome.

Sean Reinert - Evolutionary Sleeper


IVAN KRÁL (†71)
(12. května 1948 - 2. února 2020)

Skladatel, hudebník a český rodák Ivan Král, který svou dlouhou kariéru začal již v 70. letech, se podílel jako spoluautor na skladbách Patti Smith, Blondie či Iggyho Popa. Jeho skladby nahráli U2 nebo David Bowie. V 90. letech rozjel karéru také v Česku. Poslední sólová deska "Smile" mu vyšla bohužel již posmrtně v únoru minulého roku. Ve svém domově v Michiganu podlehl rakovině.

Ivan Král: Iggy Pop byl tak trochu šílenec, vzpomíná světoznámý hudebník


DIEGO FARIAS (†27)
Volumes
(† 6. února 2020)

V pouhých sedmadvaceti letech zemřel Diego Farias, zakládající člen Volumes. Nešťastná událost se stala pouhý týden poté, co kapelu opustil. Podle zbytku sestavy byl důvodem odchodu sen o kariéře producenta. "V posledních letech makal na své kariéře producenta a v důsledku toho ztratil zájem tourovat s Volumes a současně se přestal podílet na tvorbě skupiny. Víme, že má nakročeno k tomu stát se jedním z nejúspěšnějších producentů na světě." To se již ale bohužel nikdy nepovede. Se skupinou nahrál muzikant tři alba.

Producer / Musician / Mixer, Diego "Yaygo" Farias - Pensado's Place #371


BILL RIEFLIN (†59)
Ministry, KMFDM
(30. září 1960 - 24. března 2020)

"Dnes jsme ztratili skvělého umělce a úžasnou lidskou bytost, která byla nedílnou součástí vývoje a úspěchu Ministry," uvedla u smutné zprávy skupina. Přestože se Bill nikdy nestal oficiálním členem Ministry, nahrál s nimi nejzásadnější alba kapelní historie jako "The Mind Is a Terrible Thing to Taste", "Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs" nebo "Filth Pig". Během dlouhé hudební kariéry hrál také s Nine Inch Nails, KMFDM, R.E.M. a v posledních letech především s King Crimson. Poté se mu ale zdravotní stav začal bořit jako domek z karet a zákeřné rakovině nakonec podlehl.

King Crimson drummers solo, Elstree, 2014


DEREK JONES (†35)
Falling in Reverse
(5. června 1984 - 21. dubna 2020)

V roce 2008 stál spolu s Ronniem Radke u zrození úspěšných Falling In Reverse a až do roku 2020 zůstali v sestavě jako jediní dva zakládající členové. Kytarista s kapelou nahrál čtyři alba, poslední "Coming Home" vyšlo v roce 2017. "Nikdy nezapomenu na to, jak jsi mě vyzvedl z vězení ve své staré dodávce a dali jsme do kupy Falling In Reverse. Tvůj duch bude navždy protkán hudbou, kterou jsme tvořili," vyyjádřil svůj smutek zpěvák Ronnie. Derek Jones pravděpodobně spáchal sebevraždu. Utrápil se kvůli loňské smrti své ženy.

Derek Jones (Falling In Reverse) Tribute R.I.P. - 1984-2020


LITTLE RICHARD (†87)
(5. prosince 1932 - 9. května 2020)

Otec rock'n'rollu Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman, stál u zrodu nových směrů, které později ovlivnily nejen hudbu rockovou, ale i popovou. Muzikant vydal za svou dlouhou kariéru několik desítek alb, největším hitem se stala píseň "Tutti Frutti" a k jeho odkazu se hlásí muzikanti a kapely jako The Beatles, AC/DC nebo Deep Purple. 

Little Richard - Tutti Frutti (1956)


PAUL CHAPMAN (†66)
UFO, Skid Row
(9. června 1954 - 9. června 2020)

Svou kariéru zahájil kytarista koncem šedesátých let v lokálních velškých skupinách. První významnější úspěch zaznamenal v roce 1971, když nahradil Garyho Moorea ve Skid Row - ti se však hned následujícícho roku rozpadli. Paul Chapman je zejména spojován s účinkováním v UFO, kde působil od roku 1974 až do roku 1983, kdy si dala sestava pauzu. Na jeho narozeniny budou však příbuzní vzpomínat těžko. Ty se totiž staly zároveň dnem jeho smrti.

UFO w/ Paul Chapman 2011

ENNIO MORRICONE (†91)
(10. listopadu 1928 - 6. července 2020)

Legendární italský filmový skladatel složil hudbu k několika stovkám filmů, včetně westernových klasik Tenkrát na západě nebo Pro hrst dolarů. Jeho kompozici "The Ecstasy of Gold" z filmu Hodný, zlý a ošklivý zase od osmdesátých let využívá Metallica jako své koncertní intro. Skladatel také mnohokrát vystoupil v Česku - naposledy vloni slavil koncertem v pražské O2 aréně své 90. narozeniny. V roce 2015 spolupracoval s Českým národním symfonickým orchestrem na soundtracku předposledního snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Za hudbu získal o rok později svého druhého Oscara. První sošku za celoživotní dílo získal již o několik let dříve. 

The Good  the Bad and the Ugly - Main Theme - Ennio Morricone


TONY COSTANZA (†52)
Machine Head, Crowbar
(2. července 1968 - 4. srpna 2020)

"Tony byl jedinečný. Chlap s velkým srdcem, láskou a oddaností svým blízkým. Stále této ztrátě nemůžu uvěřit. Měl hodně obdivovatelů a já sám byl jedním z nějvětších. Namísto mě by klidně koupil kulku, tak velký kámoš to byl," uvedl spoluhráč z Crisis Afzaal Nasiruddeen. Costanza byl v roce 1992 jedním ze zakládajících členů Machine Head, z kapely však odešel již po roce. "Byl s námi jen krátce, ale pomohl nám dát dohromady mnoho skladeb z debutu Burn My Eyes. Byl jsem mu vděčný za všechno, co pro nás udělal," uvedl zpěvák Machine Head Robb Flynn.

Tony Costanza, former Machine Head and Crowbar drummer, dies


MARTIN BIRCH (†71)
(27. prosince 1948 - 6. srpna 2020)

V roce 2020 nás opustilo i jedno známé producentské jméno. Martin Birch má za svou dlouhou kariéru na kontě práci na mnoha desítkách alb, zejména britských kapel a umělců. Mezi nejznámější jména, s kterýma Birch pracoval, se řadí Iron Maiden, Deep Purple, Black Sabbath, Rainbow nebo Whitesnake.

Iron Maiden, Deep Purple Producer Martin Birch Dead at 71


PETE WAY (†69)
UFO, Michael Schenker Group
(7. srpna 1951 - 14. srpna 2020)

Ančličan Peter Way patřil mezi zakládající členy UFO a s kapelou hrál v letech 1968 až 1982. Po pauze se ke skupině vrátil v roce 1991. Stál také u založení kapel Waysted a Fastway, jako basák hrál v kapele Ozzyho Osbournea a Michael Schenker Group. V roce 2017 vydal svou vlastní biografii.

A Tribute to Pete Way (1951-2020)


FRANKIE BANALI (†68)
Quiet Riot, W.A.S.P.
(14. listopadu 1951 - 20. srpna 2020)

"Byl vzorem i inspirací během těch šestnácti měsíců boje až do poslední chvíle. Snažil se udržet vystupovat živě dokud to šlo," uvedla rodina Frankieho Banaliho, kterého také nakonec doběhla rakovina. Fanouškům se zapsal do paměti především jeho hraním v úspěšných Quiet Riot. S deskou "Metal Health", slavnou ikonickým zvukem jeho bicích, se jako první metalová skupina vyšplhali na první místo žebříčku Billboard. Po roce 1993 se stal kapelním manažerem. Za škopky seděl také s W.A.S.P., hrál i s Billy Idolem. V posledních měsících života byl také abstraktní malíř.

Woodstick 2010 Frankie Banali Drum Solo


RILEY GALE (†34)
Power Trip
(2. května 1985 - 25. srpna 2020)

"Riley byl víc než jen rocková hvězda. Byl to milující přítel. Svými texty zasáhl životy a měl obrovské srdce. Každého, koho potkal, považoval za přítele," uvedli Power Trip o svém zpěvákovi. A ten zemřel tak mladý. S kapelou fungoval od svých dvaadvaceti let, nahráli dvě desky a vloni dokonce natočili živák. Nebýt Rileyho, dělal bych teď nějakou ubohou kancelářskou práci. Místo toho dělám to, co miluji," doplnil bubeník Power Trip Connor Donegan.

POWER TRIP - Executioner's Tax - Bloodstock 2018


LEE KERSLAKE (†73)
Uriah Heep, Ozzy Osbourne
(16. dubna 1947 - 19. září 2020)

Svou kariéru začal v druhé polovině šedesátých let s kapelou The Gods. Nejzásadnější kariérní záznam si ale připsal jako člen Uriah Heep, do kterých vstoupil v roce 1971. S výjimkou tříleté pauzy byl členem až do roku 2007. Bubeník se v minulosti podílel také na albech Black Sabbath a i sólové dráze Ozzyho Osbourna, což později vyústilo v soudní spor.

Crazy Train, Lee Kerslake Drum Out Take


BRENT YOUNG (†37)
Trivium
(23. března 1981 - 25. září 2020)

Se smutnou zprávou přišel jako první zpěvák Trivium Matt Heafy, který je posledním zakládajícím členem v sestavě. Brent se s Trivium podílel na prvních kapelních nahrávkách. Jeho baskytaru uslyšíte na prvním demu a desce Ember to Inferno. S dalším bývalým členem Trivium, bubeníkem Travisem Smithem, poté založil hudební projekt Blacknova. Toho kamarádova smrt velmi zasáhla. "Navždy si budu pamatovat datum 25. září 18:48, protože to byla ta chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že můj nejlepší kámoš, se kterým jsem se znal přes 27 let, odešel. Brente, nikdy na tě nezapomenu a jsem vděčný za všechny chvíle, které jsme spolu zažili."

Trivium - Requiem Live (Early Days)


MARK STONE (†66)
Van Halen
(1954 - 26. září 2020)

Mark Stone byl v roce 1972 spolu s bratry Eddiem a Alexem Van Halen u vzniku skupiny Genesis. S rostoucím úspěchem se ale sestava přejmenovala na Mammoth, načež zakotvila u dnes již legendárního názvu Van Halen. Basák Mark ale v kapele dlouho nevydržel a v roce 1974 se s ostatními rozloučil. "Byl jsem student jedničkář. Moje hlava se motala mezi hudbou a učením se do školy. Nakonec se to zvládnout nedalo." Muzikanta v šestašedesáti letech přemohla rakovina.

Mark Stone Van Halen Rising/Viper Room


EDDIE VAN HALEN (†65)
Van Halen
(26. ledna 1955 - 6. října 2020)

Eddie byl považovaný za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob, stal se vzorem celé generace kytaristů a zpopularizoval techniku zvanou tapping. S Van Halen během téměř půl století dlouhé kariéry natočil dvanáct alb a s kapelou prodal více než 70 milionů nahrávek. "Nemůžu uvěřit tomu, že toto musím napsat, ale můj táta Edward Lodewijk Van Halen prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou. Byl nejlepší táta, jakého jsem kdy mohl chtít. Každá chvíle, kterou jsem s ním mohl na pódiu a mimo něj strávit, byla dar. Mám zlomené srdce a nevěřím, že se to někdy plně napraví. Moc tě miluju," uvedl na svém Twitteru syn Wolf. I my vzpomínáme.

Van Halen Eruption Guitar Solo


KEN HENSLEY (†75)
Uriah Heep
(24. srpna 1945 - 4. listopadu 2020)

Klávesák, kytarista a zpěvák Ken Hensley se proslavil zejména svým hraním v legendárních Uriah Heep. Součástí sestavy byl v letech 1969 až 1980 a má na svědomí řadu slavných kapelních kousků jako "Lady in Black", "Easy Livin" nebo "Stealin". V dalších letech natočil řadu sólových desek, zaskočil také v sestavě W.A.S.P. Svou kariéru zahájil jako zpěvák The Gods. 

Uriah Heep - Lady in Black 1971 (1977) (HQ)


AARON MELZER (†43)
Secrets
(† 24. listopadu 2020)

Aaron Melzer se k Secrets přidal v roce 2013, když opustil skupinu Author & Finisher. S kapelou natočil jejich druhé album "Fragile Figures". V roce 2015 však Secrets opustil s odůvodněním, že život na tour není nic pro něj. Jediná deska sestavy s jeho hlasem vyšplhala až na 59. místo žebříčku Billboard 200 a představila skladby "Sleep Well My Darling" nebo "Dance of the Dead".

A Day in the Life Of A Frontman: Aaron Melzer of SECRETS


ALEXI LAIHO (†41)
Children Of Bodom
(8. dubna 1979 - prosinec 2020)

Smutná zpráva o smrti zpěváka Alexi Laiha oblétla svět 4. ledna 2021, naposledy vydechl ale pravděpodobně již na konci minulého roku. Příčinou jsou údajně četné zdravotní problémy, které zakladatele Children of Bodom provázely několik posledních let. S kapelou nahrál Alexi deset nahrávek, v roce 2019 však po odchodu tří členů se skupinou seknul a založil Bodom After Midnight. V plánu mělo být nové album - z toho se ale stihly natočit pouze tři skladby a jeden klip, který vyjde s Alexim posmrtně. 

COB (Alexi Laiho) cover Vivaldi's Four Seasons Summer Theme




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart Hrome! Ta kytara! Hned první riffovačka v úvodním kousku "Vampyre" má sílu demoličního kladiva. Struny podladěné tak, že nejspíš šmrdlaly o podlahu nahrávacího studia. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 23:02 v sekci Fakkerník
Nikdo tě nemá rád - Seš nula
VIDEO: Seš nula! Domácí banda Nikdo tě nemá rád tě zase urazí Kde se vzali, tu se vzali, česká maskovaná parta Nikdo tě nemá rád zničehonic začala vydávat song za songem a šokovat české publikum. A stejně náhle vyšla i čerstvá pecka "Seš nula". čtěte zde
Vydáno: 11.03.2024 20:20 v sekci Video
RECENZE: Infected Rain - Time
RECENZE: Infected Rain - Time Vytrvalostí, pílí a nepochybně i kvalitní hudební produkcí se z onehdy "exotických" Infected Rain stalo jméno, se kterým je na metalové scéně nutné počítat. čtěte zde
Vydáno: 10.03.2024 22:44 v sekci Fakkerník
Deloraine, The Harp Twins, Volfgang Twins, Lyrre, Lucerna Music Bar, Praha, 28.2. 2024 (fotogalerie)
FOTO: Deloraine představili Praze pohanské božstvo, příběhy ze Zaklínače i novou píseň V náhradním termínu po neuskutečněném prosincovém koncertě se brněnští pohané Deloraine 28. února konečně objevili v pražském Lucerna Music Baru. Nechybělo mohutné veslování drakkarů, vzývání bohů, popíjení medoviny, ani... čtěte zde
Vydáno: 05.03.2024 23:04 v sekci Foto
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support Strach jako velký rozdělovač lidstva, ale také jeho nejsilnější sjednotitel. Právě tato myšlenka je jádrem nejnovějšího, třetího alba "Fatalism" od australanů Polaris. Čtyřčlenná úderka ho naživo předvede už 19. března v... čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 22:33 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Alexi Laiho, kytarový virtuóz a zakladatel Children Of Bodom (04.01.2021 16:10 v Novinky)
- Riley Gale (†35): „Koncertování je stejně náročné jako práce na ropných plošinách“ (13.10.2020 10:20 v Fakkerník)
- Zemřel Eddie Van Halen, kytarový hrdina celé generace (06.10.2020 23:00 v Novinky)
- Zemřel Brent Young, bývalý baskytarista Trivium, bylo mu 37 let (28.09.2020 09:28 v Novinky)
- Zemřel slavný skladatel Ennio Morricone. Jeho hudba posloužila i Metallice (07.07.2020 13:35 v Novinky)
- Zemřel Derek Jones, kytarista Falling In Reverse. Bylo mu pouhých 35 let (22.04.2020 08:50 v Novinky)
- Zemřel kytarista Volumes Diego Farias. Bylo mu pouhých 27 let (09.02.2020 20:00 v Novinky)
- Zemřel Ivan Kral, nejslavnější český rocker (03.02.2020 09:20 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Út 19.03.
Polaris, Silent Planet, Thornhill (MeetFactory, Praha)
St 20.03.
Normandie (MeetFactory, Praha)
Ne 24.03.
Filter (Futurum, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe