Dave Grohl o vzniku Nirvany: „Byli jsme děti bušící do nástrojů“

Vydáno: 28.11.2020 10:55 - Milan Říský

Frontman Foo Fighters Dave Grohl se nedávno během rozhovoru s Brucem Springsteenem ohlédl k začátkům své hudební kariéry, spjatým s kultovní Nirvanou.
Vzory prý měl odmalička jasné, zbožňoval The Beatles. "Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl být jako oni, rocková hvězda. Měl jsem všude jejich plakáty, všechny desky a fascinovalo mě, jak může několik hudebních nástrojů vytvořit dohromady něco tak emotivního," vzpomíná.


Následující roky Dave, kluk z předměstí s láskou k hudbě, přičichl k undergroundové scéně, punk rocku a samozřejmě k Ramones. Na nich ho zaujaly tříakordové songy trvající necelé tři minuty a právě tím směrem chtěl jít: "Snažil jsem se přesvědčit kamarády, že tohle je způsob, jakým bychom měli hrát."


Sláva ale hned nepřišla a Dave u Springsteena vzpomínal, jak s Kurtem jezdili ve špinavé ošuntělé dodávce a vystupovali v malých klubech. "Hraní jsem miloval, ale nenapadlo mě, kam to až dotáhneme. Byli jsme děti bušící do nástrojů. A když Kurt zemřel, nastalo období, kdy jsem prostě nechtěl pokračovat. Zlomilo mi to srdce. Ale uvědomil jsem si, že hudba mě uzdraví. A tak vznikli Foo Fighters. Musel jsem začít znovu," popsal restart kariéry.

Foo Fighters vydají už 5. února novou fošnu "Medicine At Midnight".



O Nirvaně a jejím odkazu 25 let po Kurtově smrti, známých i neznámých vzpomínkách jeho okolí, jsme psali ve Fakkerovi 4/2019. Pořídíte ho na pár kliknutí v našem eshopu.

Nirvana F! 2019




Nirvana - Come As You Are



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení