PÁTEČNÍ BORDEL (2): Five Finger Death Punch, Fever 333, Hands Like Houses, Kingdom of Giants, Will Shake

Vydáno: 26.10.2020 14:10 - Redakce

Páteční bordel vol.2 si bere na mušku druhou výběrovku titánů Five Finger Death Punch, novou řadovku progresivců Kingdom of Giants a hned tři EPčka: Fever 333, Hands Like Houses a King Parrot. Domácí scénu zastupují Will Shake.

Five Finger Death Punch - A Decade Of Destruction Volume 2FIVE FINGER DEATH PUNCH
A Decade Of Destruction, Vol. 2
 
vyšlo: 9. října 2020

Nic si nenalhávejme, dnes se toho v rockové muzice děje tak málo a tak máloco je skutečně vzrušující, že každá kapela, která dokáže vykřesat pravého ducha rock'n'rollu, by měla mít automaticky nárok na doživotní rentu. Five Finger Death Punch jsou jedněmi z nich, tudíž i díky tomu je na ně zaměřena mnohem větší pozornost než na jiné. Tato deska je druhá část výběrovky, která navazuje na prvotinu z roku 2017. Kolekce nejoblíbenějších songů mají význam buďto pro ty, kteří se s kapelou seznamují nebo jako kousky pro sběratele, když skupina kompilaci ozvláštní novými aranžemi, akustickými verzemi atd. Zde má disk dokonce pět dosud neslyšených písní, včetně "hitu" "Broken World" a je třeba říct, že kvalitativně skupina dolů rozhodně nejde, naopak - vyvíjí se způsobem, že jsou nyní na naprostém skladatelském vrcholu. Znějí "vyváženě". Borci mají 22 top ten singlů, deset number one pecek a za poslední dva roky prodali přes milion lístků na koncerty. Ivan Moody má potenciál probudit v mládeži lásku k rockové hudbě, nicméně zda to bude stačit na znovuzrození celého odvětví - to je ve hvězdách.

5/5
Rodeo Bull





Fever 333 - Wrong Generation EP FEVER 333
Wrong Generation (EP)

vyšlo: 23. října 2020

Letos jsme napjatě čekali na návrat Rage Against The Machine naplánovaný symbolicky nedlouho před americkými prezidentskými volbami, a tajně doufali i v novou desku. Smůla. Globální pandemie vztyčila všem plánům nekompromisně prostředníček, a zatímco levicová legenda odpočívá, Fever 333 znovu dokazují, že autentické štvavé songy vznikají na ulicích, kde vás na demonstracích mlátí fízlové, přičemž skončíte na betonu v klepetech s rozbitým ksichtem. Frontman Jason Aalon Butler se za uplynulý rok víc a víc realizoval jako politický aktivista a vzhledem k tomu, že má černého otce, je jasné, na které straně v momentálně rozpolcené Americe stojí. I proto je aktuální EPčko ještě o kus uvěřitelnějším manifestem - zvukově neuhlazeným, názorově nekompromisním a hlavně nesmírně agresivním. Stopáží nepřesáhne dvacet minut, jako by Butler svou vnitřní nasranost chtěl předat nezředěnou, možná natočit soundtrack k pouličním nepokojům. Už v úvodní "Bite Back" štěká zpěvák hesla s razancí a úderností mladého Zacka de la Rochy, "Wrong Generation" graduje do výhružného uřvaného finále, "You Wanted A Fight" kytarou evokuje RATM a album zpomalí těsně před samotným finále, překvapivě s klavírním doprovodem. Tom Morello a spol. nechť odpočívají, Fever 333 totiž mají šanci stát se mluvčími jedné naštvané generace a bez rudé hvězdy za zády.

5/5
Milan Říský





Hands Like Houses - Hands Like Houses (EP)HANDS LIKE HOUSES
Hands Like Houses (EP)

vyšlo: 23. října 2020

Cenný vývozní artikl australského alternativního rocku Hands Like Houses zvyšuje svoji hodnotu. A stačí mu k tomu eponymní pětistopé EP, kterým navazuje na svou poslední, dva roky starou studiovku "Anon". Rozvíjí na něm svou kytarovou a umělecky rozervanou polohu, současně se odklání od metalcorových vlivů, čímž upevňuje osobitý styl a zajišťuje si bezpečnou vzdálenost od propasti albové šedi. Je až neuvěřitelné, že pětici z Canberry stačilo k vytvoření EP pouhých d-e-s-e-t dní. Špinavý, moderní a velmi energický garážový rock prošpikovali emocemi, osobními texty i existenciálními tématy. Hlavní inspirací se stala jarní vlna sociální izolace spojená s fyzickou i psychickou tenzí a nejistotou. Říká se, že v temných časech vznikají ta nejlepší umělecká dílu a Hands Like Houses jsou toho jednoznačným důkazem.

5/5
Kamila "Ámos" Ungerová






Kingdom of Giants - PassengerKINGDOM OF GIANTS
Passenger

vyšlo: 16. října 2020

Kingdom of Giants mají před sebou možná zásadní období kariéry. Upsali se SharpTone Records a tři roky od poslední desky "All the Hell You've Got to Spare" urazili obrovský kus cesty. Jak si obstojí v konkurenci? Ta totiž letos není vůbec malá. Nová alba v uplynulých měsících vydalo hned dravých a nadějných metalcorových kapel posledních let - Polaris, Currents nebo Loathe. Ven s tím - Kingdom of Giants si v konkurenci nevedou vůbec špatně. Naopak - "Passenger" je pro kapelu obrovským skokem kupředu. Skupina vsadila na moderní metalcore plný synťáků, které třeba ve skladbách "Night Shift" a "Side Effect" znějí dost krutě a nejvyšší měřítka snesou i další kousky jako "Two Suns", "Wayfinder" nebo "Lost Hills". Konkurence, třes se, Kingdom of Giants jsou silnější než kdy dřív. Teď nebo nikdy!

5/5
Mates "Koury" Krč






King Parrot - Holed Up in the LairKING PARROT
Holed Up In The Lair

vyšlo: 9. října 2020

King Parrot mají za sebou úctyhodných deset let existence, během které natočili tři studiová alba, jedno splitko a dvě EP. To nejnovější z října tohoto roku nese název "Holed Up in the Lair" a je rychlejší než krokodýl v útoku. Australané posluchačům v sedmi minutách servírují poctivý thrash s grindovým nádechem. Nic víc, nic míň. A tím je řečeno prakticky vše! Je tedy jasné, že se od desky nedá čekat žádná progrese, ale starý poctivý oldschool přístup. Je to tvrdý, přímočarý a zběsilý! Pokud vám to stačí ke štěstí, budete z "Holed Up In The Lair" nadšení. V jiném případě se jedná o jednohubku, která není posluchačsky nijak složitá, nepřináší nic nového, ale za to bude skvěle fungovat v létě na koncertech, kdy se (snad už) budete ohánět v circle pitu.

3/5
Jan "Conan H." Herc






Will Shake cover CDWILL SHAKE
Overload

vyšlo: 9. října 2020

Bratia ze Slovenska Will Shake se po roce a půl od EP "Ready", kterým se představili světu, ukazují v plné síle svou debutovou plackou "Overload". A chlapi na ní potvrzují, že šest rukou zvládne zázraky a víc ani není potřeba. Všechny komponenty na albu do sebe zapadají líp jako puzzle, ačkoliv jich je na nahrávce o devíti skladbách obrovská spousta. Will Shake se opírají zejména o grunge a rock'n'roll, „Hey Girl" je ale zase bluesovej flák a úderný kousek "Set You Up" si razí cestu punkovým zákoutím. Deska nepostrádá ani prvky indie nebo stoner rocku. "Overload" je deska s hutným a syrovým zvukem a snese ty nejpřísnější měřítka kvality. A pokud chce svou hudbou trio vzdát hold velikánům jako Queens of the Stone Age nebo Nirvana, jak sami tvrdí, ostudu jim svým výkonem rozhodně neudělali. O Will Shake (snad) ještě uslyšíme.

4/5
Mates "Koury" Krč




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení