Jak Limp Bizkit před 20 lety pobláznili celou g-g-generaci

Vydáno: 25.10.2020 10:10 - Mates Krč

Psal se rok 2000 a na pulty mířila hned velká řádka nových nu-metalových desek. Jenže "Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water" přilétlo jako uragán, zbouralo všechny žebříčky a napsalo svou vlastní historii. Průlomová deska Limp Bizkit letos slaví druhé kulatiny.
"Infest", "Hybrid Theory", "White Pony" nebo "The Sickness". Začátek nového tisíciletí byl pro rockové, obzvláště ale nu-metalové fanoušky jako seslaný z nebes. Nebyli to ale Deftones, kteří ovládli prodejní žebříčky, dokonce ani Linkin Park. Svou bezkonkurenční cestu za slávou dovršili svým třetím studiovým albem "Chocolate Starfish and the Hotdog Flawored Water" po šesti letech existence Limp Bizkit.



Deska vyšla 17. října 2000 a od prvního dne totálně nabourala pomyslnou hranici mezi tím, co bylo považováné za mainstream a co za alternativní kulturu. Bylo nevídané, aby se kapela jako Limp Bizkit usadila na prvních místech hudebních hitparád, natož aby zválcovala prodejní žebříčky. Chocolate Starfish se totiž za první týden prodalo přes neuvěřitelný jeden milion kopií (úplně přesně 1 054 511 kousků), z toho čtyři sta tisíc hned první den a stalo se tak nejlépe prodávaných rockovým albem historie od začátku počítání údajů firmou Nielsen Soundscan v roce 1991. Pro srovnání - komerčně nejúspěšnějšího alba z dílny Deftones White Pony se téhož roku prodalo za první týden 178 tisíc kopií, průlomovou placku Linkin Park Hybrid Theory si za prvních sedm dní odneslo z obchodů padesát tisíc lidí. Zhruba podobně se o pár let později prodával kupříkladu nejúspěšnější počin Lady Gaga Born This Way.


"Nikdy jsem nevěřil, že můžou být Limp Bizkit tak velcí," uvedl kytarista skupiny Wes Borland. "Ty prodeje byly šílený. Nevěřil jsem, že věci můžou být ještě víc obrovské než byly." Song "Take a Look Around" se se svou notoricky známou melodií stal ještě několik měsíců před vydáním placky soundtrackem filmu Mission: Impossible 2 a vysloužil si také nominaci na Grammy. Týden před vydáním desky kapela navíc vypustila v příštích týdnech obrovské hity "My Generation" a "Rollin' (Air Raid Vehicle)", které velký úspěch předznamenaly. "Klip jsme naplnili těma červenýma čepicema. Přišlo nám to vtipný a hlavně jsme trochu potřebovali upustit páru po těch náročných týdnech, ale lidi sakra nepochopili, že to nemyslíme seriózně," reagoval po letech s úsměvem na video k poslední zmíněné skladbě Wes.

Limp Bizkit - Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water


"Staly se z nás během chvíle hvězdy. Já si jako celebrita nepřipadal, lidé mě ale tak vidět chtěli," hodnotil pro Rock Sound zpěvák Fred Durst. Cítil jsem se jako terč. Nepřítel lidstva číslo jedna. Každý na mě měl upjaté oči a jako by váš vlastní život přestal existovat," doplnil pro Louder Sound zpěvák vývoj událostí po raketovém vzestupu.

"Netušili jsme, co se s těmi skladbami stane. Nikdo jsme nečekali, že se něco takové může v našem životě odehrát. Bylo to neuvěřitelné. Ta deska byla náš titán. Nikdy neodehrajeme koncert bez toho, aniž bychom se k Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water vrátili," doplnil Fred Durst. A měl pravdu. Třetí studiová deska Limp Bizkit se opravdu stala velikánem a je jím i po dvaceti letech. Byla tvůrčím vrcholem kapely, jenž přinesl spoustu velkých hitů. A na ty se sestavě nikdy nepovedlo až do dnešního dne navázat. To zcela zcela podtrhuje jedinečnost počinu, který před dvaceti lety odpálil Limp Bizkit do nebes.



Limp Bizkit - Rollin' (Official Video)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení