Vychází unikátní čtení o hudbě (nejen) pro náročné

Vydáno: 10.09.2020 09:10 - Tisková zpráva

Kniha Uprostřed příběhu šéfredaktora magazínu Full Moon Michala Pařízka shromažďuje výběr jeho textů, vydaných tamtéž během deseti let jeho existence.
Uprostřed příběhu (nejen) Michala Pařízka
Rozhovory, profily, reportáže, recenze i úvodníky tvoří dohromady podivuhodnou koláž, která nabízí nečekaná propojení i souvislosti a hlavně spoustu zaujetí nejen pro hudbu, ale pro umění vůbec. "Vždycky mě bavilo o hudbě číst, i o hudebnících, jejichž tvorba mě moc nezajímala, naopak se často stalo, že jsem je pak právě díky některým textům, článkům nebo knihám poslouchat začal. Tak by to asi mělo být. V mém světě."

Uprostřed příběhu vychází u příležitosti desátého výročí založení magazínu, pod hlavičkou platformy Full Moon Forum. Křest knihy proběhne 23. září 2020 v pražském klubu Underdogs', kde vystoupí skupiny Rány těla a Hothouse, celý večer pak bude svou vytříbenou selekcí rámovat DJ Saint Francis (jinak Vellocet Roll).

Michal Pařízek pracuje pro časopis od jeho založení v roku 2010 a jeho šéfredaktorem je od roku 2014, ovšem coby kulturní publicista se profiluje od počátku milénia. Od té doby psal namátkově pro Aktualne.cz, Čilichili, Freemusic.cz, Nedělní svět, Týden nebo Uni a budoval si originální rukopis, který nepostrádá vývoj. "Michalovo psaní mi připomíná zlatou éru hudební žurnalistiky, která se už pěstuje jen v té hrstce papírových časopisů z Británie, které ještě přežívají. Jeho texty jsou poučené, ale čtenáře nikdy nepoučují, spíše nás jako autor nenápadně vtáhne do svého světa a pak nám ukáže všechny ty báječné věci, které bychom v hudbě mohli slyšet. Kolikrát jsem si musel desku, o níž jsem si myslel, že ji dobře znám, pustit znova a objevit v ní s Michalovou pomocí něco nového," píše v prologu editor Karel Veselý, který se podobným hodnocením tuzemské publicistiky vyhýbá.

Pařízkova kniha přináší příběhy Rosalíe, Iggyho Popa, Davida Bowieho, Alice Coltrane, ale také Františka Skály, Katarzie, Josefa Koudelky a mnoha dalších. Minimalistickou, vzdušnou grafikou se na publikaci podepsalo studio Carton Clan, s nímž Full Moon spolupracuje od svého vzniku, doplňují ji fotografie Andrey Petrovičové, která s magazínem rovněž spojila část své umělecké cesty.

Michal Pařízek – Uprostřed příběhu
Full Moon Forum, 2020, 360 stran

Uprostřed příběhu
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení