Slavná kytara Kurta Cobaina vydražena v aukci za rekordní sumu

Vydáno: 25.06.2020 07:35 - Dominik Tománek

Akustická kytara, na kterou Kurt Cobain odehrál legendární koncert MTV Unplugged, se v aukci prodala za šest milionů dolarů.
Cena nástroje, který zpěvák z Nirvany koupil v obchodě Voltrage Guitars, se odhadovala na jeden milion, což byla i vyvolávací cena. Aukce se zúčastnilo sedm zájemců, z cenného úlovku se nakonec radoval jistý Peter Freedman z firmy RODE Microphones. Za nástroj zaplatil 6 010 000 dolarů (v přepočtu cca 140 melionů korun), čímž překonal rekord nejdražší prodané kytary, který do teď držel Stratocaster Davida Gilmoura z Pink Floyd. Nástroj se tehdy prodal za necelé čtyři miliony dolarů.




Ke kytaře ještě patří originální obal, sada rozbalených strun, tři trsátka a semišový "pytlíček" zdobený malou lžící, vidličkou a nožem. Kromě samotné akustiky se v aukci objevil ručně psaný text ke coveru "Oh, Me" od Meat Puppets, set list pro MTV Unplugged, který se prodal za přibližně deset tisíc dolarů, napsaný text "The Man Who Sold the World" od Davida Bowieho a "Lake of Fire" od Meat Puppets, které Nirvana během večera coverovala, a také dopis pro Cobaina od managmentu s navrženým setlistem pro koncert.

Freedman se neplánuje vychloubat uloveným kouskem svým zbohatlickým kámošům, ale nákup využije pro dobročinné účely. Plánuje totiž uspořádat sérii výstav po celém světě, přičemž všechen výtěžek (včetně kytary) pak věnuje umělcům: "Když jsem slyšel, že se bude prodávat tahle ikonická kytara, hned jsem věděl, že se jedná o příležitost, která se už nebude opakovat. A já bych ji rád využil jako pomoc, pro umělce, kteří bojují a vždycky bojovali. Unplugged od Nirvany je jedna z mých nejoblíbenějších nahrávek vůbec. Dost mě ta kapela formovala, na začátku devadesátek se formovala i moje firma a Nirvana pro mě v té době byla takovým soundtrackem života."


O Nirvaně a jejím odkazu 25 let po Kurtově smrti, známých i neznámých vzpomínkách jeho okolí, jsme psali ve Fakkerovi 4/2019. Pořídíte ho na pár kliknutí v našem eshopu.

Nirvana F! 2019





Nirvana - The Man Who Sold The World (MTV Unplugged)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení