White Pony od Deftones slaví 20 let. Čím je tolik výjimečné?

Vydáno: 20.06.2020 09:00 - Petr Adámek

20. června 2020 uplyne přesně 20 let od chvíle, kdy se v plné kráse rozzářilo album White Pony. Deftones se díky němu definitivně uhnízdili na čele alternativního metalu a drží se tam dodnes.
Ve většině žebříčků hodnotících diskografii Deftones vychází White Pony jako jasný vítěz. A ve svých osobních TOPkách má tuhle desku i mnoho muzikantů, s nimiž jsme se za poslední roky bavili o muzice.


Anders Fridén (In Flames):
White Pony mě přitahuje svými náladami plnými beznaděje, melancholie, zvrácenosti, i temnoty a současně mě fascinuje, že v člověku vyvolává dusivý pocit tísně. Frontman Chino Moreno disponuje neotřelou barvou hlasu. Nebazíruje na absolutní dokonalosti každého tónu, a tak z něj samospádem proudí emoce, které texty skladeb do puntíku vystihují. Jak kdybys sledovala malíře, který na plátno nanáší barvy. Ty spolu sice neladí, ale společně vytvářejí prazvláštní kompozici, od níž nemůžeš odlepit oči.




Lena Scissorhands (Infected Rain): White Pony mám ze všech alb Deftones úplně nejradši. Chino Moreno je jeden z mých nejoblíbenějších zpěváků, dokonce ho mám vytetovanýho na noze. Jo, Chino... On je můj hrdina hned z několika důvodů. Miluju, jak umí být emotivní a jak sexy dokáže působit jeho hlas. Pro mě osobně to byl první zpěvák, který přinesl do metalu sexualitu. Tím nemyslím jen skladby o lásce - i když zpívá o nějakých sračkách, stejně je sexy. Když jsem vyrůstala, byla jsem hodně klučičí typ, ale díky Deftones jsem tohle vzrušení pociťovala jako holka. Bohužel jsme se nikdy nepotkali osobně, ale moc bych ráda. Udělat společný song, to je můj velký sen!

Travis Miguel (Atreyu): Tohle je naprostá klasika, od začátku až do konce. Každá skladba je skvělá a užívám si je i dnes. Deftones jsou kapela, kterou budu milovat celý život. V roce 2006 jsme s nimi byli na turné a pro mě, jako jejich velkého fanouška, to byla neuvěřitelná zkušenost. Jasně, že jsem se to s nimi v backstage snažil nedávat najevo, ale uvnitř jsem byl kurevsky nervózní.




Henry Cox (Boston Manor): Deftones jsou pro mě naprosto zásadní, jedna z mých úplně nejoblíbenějších skupin. Miloval jsem je už jako dítě a jsou jednou z mála kapel, s kterejma jsem prožil dospívání a miluju je dodnes. Je to proto, že stále mají co říct, stále vydávají skvělé desky. Album White Pony je jednoduše masterpiece a jako kapelu nás obrovsky inspirovalo. Bohužel jsme se s nimi nikdy nepotkali, ale strašně rádi bychom jim někdy předskakovali, to by pro Boston Manor byl splněný sen. Je to úžasná kapela!


Před pár lety jsme s Deftones pořídili exkluzivní rozhovor. Najdete ho ve Fakkerovi 06/2017, který si můžete jednoduše pořídit v našem eshopu.


Deftones F!



DEFTONES White Pony Release Show - June 1, 2000 (Best quality)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení