Jim Root ze Slipknot hraje z domova své oblíbené riffy

Vydáno: 10.05.2020 10:50 - Dominik Tománek

Kytarista Slipknot Jim Root se postupem času stal jedním z nejrespektovanějších kytaristů metalové scény. Kromě své vlastní řady kytar se může pyšnit i sbírkou geniálních riffů. O svých začátcích a vztahu ke svému nástroji se rozpovídal v pořadu Gear Factor.
Jako velká spousta dnešních kytaristů začínal na klasikách Led Zeppelin nebo Black Sabbath a postupem času přecházel k tvrdším věcem. "Poslouchal jsem The Beatles, The Who a podobný věci a naprosto jsem miloval kytaru, ale bohužel jsem ji neměl. Rodiče si to nemohli dovolit, takže jsem nakonec měl akustiku, která měla asi 3 nylonový struny. Prostě jsem do toho řezal hlava nehlava anebo jsem vzal nějaký jiný věci a předstíral, že to je kytara," prozradil Root.

"Začínal jsem na věcech, co poslouchali rodiče, takže jsem se učil třeba 'Too Fast for Love' od Mötley Crüe, pak jsem začal poslouchat Anthrax, Metallicu a Megadeth a to byla doba, kdy jsem začínal zlepšovat svou zručnost a hrát rychlejší songy," dodal.


Každý, kdo se někdy pokoušel hrát na kytaru, vám potvrdí, že když se naučíte začátek "Nothing Else Matters" od Metalliky a "Smoke On The Water" od Deep Purple, tak si připadáte jako kytarový bůh. Své o tom ví i Jim, který na tom nebyl jinak. Spousta lidí se v tomto bodě zasekne a nechce se jim příliš dál, protože cvičit hodiny na hudební nástroj není holt pro každého. Jim ale tvrdí, že to v sobě měl vždycky: "Jsem asi divnej kytarista, ale dřív než jsem vzal kytaru do ruky, tak jsem věděl, kam mám pokládat prsty a podobně na tom byla moje obratnost. Nejspíš jsem byl kytarista i v minulém životě."

V pozdější části rozhovoru James připomněl začátky ve Slipknot. Ke kapele se připojil až po vydání eponymního debutu Slipknot, takže na začátku neměl příliš kreativní volnosti. To se změnilo při práci na druhé desce Iowa. Jedna z věcí, která ho hned po připojení ke Slipknot zasáhla, bylo jejich nasazení: "Dojeli jsme 'Tattoo the Earth' turné a hned druhý den mi volal Paul Gray: 'Hele, máme všechno připravený u mýho bráchy Tonyho. Příjď a začnem psát nový věci.' Já na to: 'Vždyť jsme se teď vrátili z tour. Nemůžu bejt pár dní se svojí holkou?' A on na to: 'Ne, chlape, musíme pracovat.' Vlastně díky Paulovi jsem si uvědomil, že jsme svými vlastními šéfy a naučil se pracovní morálce," zavzpomínal Jim.

"Smoke on the Water" v Jimově podání najdete na konci článku v čase 1:12.

O všem důležitém kolem posledního alba Slipknot jsme psali na čtyřech stránkách v zářijovém Fakkerovi. Seženete ho v našem eshopu.

Slipknot F!


Slipknot's Jim Root Plays His Favorite Riffs

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení