Heroin versus muzika

Vydáno: 05.04.2020 10:25 - Dominik Tománek a Petr Adámek

Drogy a rocková muzika šly od nepaměti ruku v ruce, ostatně věta "sex, drogy a rock'n'roll" (a její volná česká verze "ženy, víno a zpěv") se neobjevila jen tak. Největším postrachem je heroin, který nesmlouvavě vybíjí muzikanty už od poloviny minulého století.
Smutné příběhy rockových hvězd, jejichž slibné kariéry předčasně ukončila dávka opiátu do žíly, jsou dobře známé. Předávkování Janis Joplin a Jimiho Morrisona začátkem sedmdesátých let dalo vzniknout nechvalně proslulému Klubu 27. Sid Vicious to na konci téže dekády zabalil ještě v mnohem ranějším věku - v pouhých jednadvaceti. Heroin měl na svědomí i zpěváka AC/DC Bona Scotta, zpěváka Thin Lizzy Phila Lynotta, kytaristu Red Hot Chili Peppers Hillela Slovaka, basačku Hole Kristen Pfaff, Tima Buckleyho a spoustu dalších. Také Kurt Cobain, který 5. dubna 1994 namířil zbraň naproti sobě a vystřelil, byl v té době pod silným vlivem heroinu.


Tohle svinstvo zasáhlo i metalovou scénu. Jedním z nejznámějších uživatelů, který ovšem z nepochopitelných důvodů stále žije, je basák Nikki Six z Mötley Crüe. Ten se při jednom jeho heroinovém dýchánku sestřelil tak, že mu zmizel puls a totálně mu zmodrala kůže. Život mu pak zachránil medik, který mu ve stylu kultovního Pulp Fiction píchnul injekci adrenalinu. O jeho závislosti a životě si můžete přečíst v knížce Heroinové deníky.

Takové štěstí jako on bohužel neměl zpěvák Dave Brockie z GWAR. Ten na rozdíl od Sixxe bral drogy spíš rekreačně, i tak se mu ale herák stal osudným a v roce 2014 zemřel na předávkování.


Heroin samozřejmě není jedinou zákeřnou drogou, která metalovou muziku doprovází. Hlavně v Americe jsou častou příčinou smrti léky na předpis. Slipknot kvůli nim přišli o basáka Paula Greye, Avenged Sevenfold zase o bubeníka The Rev.


O Nirvaně a jejím odkazu 25 let po Kurtově smrti, známých i neznámých vzpomínkách jeho okolí, jsme psali ve Fakkerovi 4/2019. Pořídíte ho na pár kliknutí v našem eshopu.

Nirvana F! 2019





DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení