Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
TOP 50 alb desetiletí (40-31)

TOP 50 alb desetiletí (40-31)

Vydáno: 09.02.2020 18:55 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok 2020 je ideální příležitostí pro bilancování a naše Fakkera dala do kupy 50 nejlepších alb uplynulých deseti let. Aktuálně představujeme nahrávky, které se v našem redakčním hlasování ocitly na 40. - 31. místě. První desítku najdete v únorovém čísle Fakkera s Green Day na titulce.


JAK JSME HODNOTILI: Dvanáct redaktorů/redaktorek Fakkera s vlastním žebříčkem TOP 10 nahrávek, které se za uplynulých deset let zaryly nejhlouběji do hlavy. Pak už jen excelovská tabulka, matematika prvního stupně základní školy a finální TOP 50 byla na světě.


 

40. MUSE - THE 2ND LAW (2012)

Kolik stylů umíš, tolikrát si člověkem, řekli si začátkem dekády Muse a po pěti žánrově relativně konzistentních a uchopitelných albech se na The 2nd Law naprosto urvali ze řetězu. Kapela sice už s předstihem upozorňovala, že tvoří něco zcela odlišného od dosavadní tvorby, ale výsledek předčil i ty nejodvážnější představy. V rámci experimentování a posouvání hranic si Matt Bellamy a spol. udělali exkurzi třeba do dubstepu a taneční hudby, zakoketovali s funkem. Rozmáchlost a pompéznost, pro kapelu už dříve tak typické, nabobtnaly do kosmických výšin. Muse ve své nejvelkolepější a nejkreativnější podobě. (Petr "Ape" Adámek)

MUSE - THE 2ND LAW

39. DEFTONES - GORE (2016)

Kdyby tóny mohly vytvářet hmatatelné obrazce, abstraktní malíři by se Deftones skláněli k nohám. Jejich poslední studiová deska Gore je totiž nadpozemským uměleckým dílem, v němž posluchač pokaždé nalezne něco nového. Je burácivá, atmosférická a natolik surrealistická, že se vzpírá všem žánrovým škatulkám. Do jisté míry ale vychází z alternativního metalu, který spolu s Gojirou v minulém desetiletí nepopíratelně obohatili a posunuli na vyšší úroveň, již bude obtížné překonat. (Kamila "Ámos" Ungerová)


Deftones - Gore

38. FEVER 333 - STRENGHT IN NUMB333RS (2019)

Zaplnit díru po Rage Against The Machine se zatím nikomu nepodařilo, Fever 333 se jim debutovou deskou alespoň trochu přiblížili. Kritické společenské texty, výbušné změny tempa, strhující koncerty i angažované vystupování se plynule proplétají v pulzující a hlavně uvěřitelný celek. Amerika za poslední roky neměla hlasitější hudební hlas vzdoru a Jason Aalon Butler je Zackem de la Rochou jednadvacátého století. (Milan "Řízek" Říský)


FEVER 333 - STRENGHT IN NUMB333RS

37. TRIVIUM - THE SIN AND THE SENTENCE (2017)

Zdálo se, že to s Trivium už moc lepší nebude. Od In Waves vlastně vydávali jen desky s jedním/dvěma hity. Pak ale přišel zlom. The Sin and The Sentence zapůsobilo jako kouzelný elixír nejen na kapelu, ale i na její fanoušky a na širokou metalovou veřejnost. Lepší progresivní metalcore lomeno groove metal desku aby jeden pohledal. Na albu není snad jediný špatný track, skladba "Betrayal" si dokonce vysloužila nominaci na Grammy. Dílo hodné mistrů, které posunulo stojaté metalové vody zase o něco dál. (František "Frank" Fišer)


TRIVIUM - THE SIN AND THE SENTENCE

36. BLACK VEIL BRIDES - WRETCHED AND DIVINE: THE STORY OF THE WILD ONES (2013)

"Nositelé pochodně" nebo "hlas generace" - nejen těmito tituly byli Black Veil Brides po releasu Wretched And Divine častování. V jediném klipu / filmu, který doprovázel celé album, se banda zcela očividně postavila do role zachránců zlomených duší. Song "In The End" se stal chorálovou hymnou pozdní emo kultury, současně s tím si ale Andy Biersack s kapelou na čelo namalovali terč. Tak, jak je mladí hledači naděje milovali a považovali je za jedinou bariéru mezi žiletkou a svou žilou, je i true fans post-hardcoru a později i metalu celkově začínali nenávidět. Dodnes se při vyslovení jejich jména rozlévá skoro až posměšný úsměv na tváři. Jako kdyby byli BVB jen pro puberťačky a muselo se z nich vyrůst. To bude asi tím make-upem a účesy. (Dominik "Dom" Šidlo)


BLACK VEIL BRIDES - WRETCHED AND DIVINE_THE STORY OF THE WILD ONES

35. ASKING ALEXANDRIA - THE BLACK (2016)

Nejzvláštnější deska v historii Asking Alexandria? Jistým způsobem rozhodně. Ben Bruce a spol. se totiž rozkmotřili s dlouholetým tahounem Dannym Worsnopem a místo něj postavili za mikrofon Denise Shaforostova. Ten nahrál se skupinou The Black, sbalil se, zdrhnul na rodnou Ukrajinu a nikdo o něm zase delší čas neslyšel. Během svého krátkého účinkování v sestavě ale s Asking Alexandria nahrál nejlepší placku kapelní historie. Přinesl čerstvou krev, mnohem více energie, než jakou se oháněl v posledních letech Danny, a několik hitů k tomu. Přestože živě to zrovna hitparáda nebyla, songy jako "The Black" a "I Won’t Give In" se jednoznačně zapsaly mezi nejlepší skladby AA. A Worsnop si zase uvědomil, že není bůh a kapela může fungovat i bez něj. (Mates "Koury" Krč)

ASKING ALEXANDRIA - THE BLACK

34. MYRKUR - MARERIDT (2017)

Dokud na scénu nevpadla dánská umělkyně Amalie Bruun, nikdy bych nespojoval pojmy black metal a krása. Estetika této tvorby zobrazuje jak tajemné magično, tak důmyslnou práci s atmosférou a neoblomnou sílu černokovové hudby. Zapomeňte na šašky v corpsepaintu jak běhají po lesích a šklebí se do kamery, zde se jedná o skutečné umění na pomezí doomu, blacku, ambientu a folku, v němž přes jeho tvrdost vyniká - jak už bylo řečeno - krása. (Rodeo Bull)


MYRKUR - MARERIDT

33. BRING ME THE HORIZON - THERE IS A HELL BELIEVE ME I’VE SEEN IT. THERE IS A HEAVEN LET’S KEEP IT A SECRET (2010)

Bring Me The Horizon nemohli do nového desetiletí vstoupit líp. There Is A Hell... je sice album, které pro spoustu lidí odstartovalo éru měknutí BMTH, ale bez jakékoli nadsázky to je album, které pro spoustu corekids bylo a pro spoustu corekids vstupní bránou k tvrdším žánrům. Důvody jsou jasné. Důraz na  zapamatovatelné refrény, silné texty a v neposlední řadě možná i hostovačka Lights vytváří kompaktní balíček, kde si najde svoje jak těžkej headbanger tak romantická dušička. (Oldřich "Oli" Kadlec)

BRING ME THE HORIZON - THERE IS A HELL BELIEVE ME I’VE SEEN IT. THERE IS A HEAVEN LET’S KEEP IT A SECRET

32. SEPTIC FLESH - THE GREAT MASS (2011)

Nevím, zdali si někdo vzpomene, s jakým napětím se čekalo na tuhle desku. Jiná alba by ta ambice zabila, ale ve skutečnosti vybuchla doslova atomovka. Bombastická deathově cinematická smrtící nálož smetla všechno. Hudba na albu je drtivá! Takhle se má využít orchestr; všechny ty ostatní pokusy spojit tvrdou muziku se symfoňákem jsou v porovnání s těmito Řeky doslova směšné. Nabušené a producentsky vybroušené album ukazuje pravé démony, jak přebírají vládu nad metalovou scénou. (Guevara)


SEPTIC FLESH - THE GREAT MASS

31. DIMMU BORGIR - ABRAHADABRA (2010)

Ačkoliv jsem byl přesvědčen, že rozpad hvězdné sestavy (Shagrath, Silenoz, Galder, Mustis, I.C.S. Vortex, Nick Barker), nepřinese po Death Cult Armageddon cokoliv lepšího, první tři pánové vydali velkolepou desku s náročnou produkcí a propracovanou hudební stránkou, z níž se neztratila síla jednotlivých songů. Tohle je deska, kterou věčně druzí "porazili" Cradle Of Filth a dostali se na blackmetalový olymp. (Rodeo Bull)

DIMMU BORGIR - ABRAHADABRA


Další desítku (30-21) najdete u nás na webu v neděli 16. února. TOP 10 čtěte už teď v únorovém Fakkerovi. Mrknětě, kde máte ve svém městě nejbližší krám nebo si časák objednejte přes náš eshop.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
Normandie, As December Falls, Self Deception, MeetFactory, Praha, 20.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Normandie přivezla balónky, nové album Dopamine a hlavně skvělou show Švédská alternativně rocková parta Normandie je v Česku hodně oblíbená. Do pražského MeetFactory tentokrát přivezla nové album "Dopamine". čtěte zde
Vydáno: 24.03.2024 21:01 v sekci Foto
Silent Planet, Thornhill, Paledusk, MeetFactory, 19.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Na Polaris bez Polaris. O pozici headlinera si to v Praze rozdali Thornhill a Silent Planet Když zkraje týdne zrušili Polaris z vážných osobních důvodů gig ve Vídni, začalo se nad pražskou show hned následující den smrákat. Klokani nakonec skutečně nepřijeli, i tak se vyplatilo si lupen nechat a do MeetFactory doskákat. čtěte zde
Vydáno: 21.03.2024 11:11 v sekci Foto
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight Yo, gamers, vaše oblíbená (nebo nenáviděná) sebranka Slipknot už brzo ukáže svoje masky v oblíbený multiplayerový hororovce Dead by Daylight. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 21:56 v sekci Novinky
Avatar, Aether Realm, Sasazu, Praha, 13.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Stay clown! Avatar řádili v Praze Zaplněný klub SaSaZu hostil ve středu 13. března koncert švédských metalových ekvilibristů Avatar. Stodvacetiminutový set plný frenetických reakcí publika a koňských dávek stage energie ze strany kapely napumpoval do všech... čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 22:15 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP HUDEBNÍ AKCE 2023 podle Papáji (03.02.2024 23:10 v Fakkerník)
- Asking Alexandria v problémech. Kapelu opouští její nejstabilnější člen (20.01.2024 15:00 v Novinky)
- VIDEO: Návrat k Sempiternal? Bring Me The Horizon vystřelili nový song (10.01.2024 20:44 v Video)
- Velká změna v Bring Me the Horizon. Odchází tvůrčí mozek a druhý zpěvák Jordan Fish (23.12.2023 09:04 v Novinky)
- FOTO: Koncert Halestorm ovládli... Black Veil Brides? (20.11.2023 16:01 v Foto)
- EXKLUZIVNĚ: Danny Worsnop (Asking Alexandria) promluvil o albu The Black (24.10.2023 22:14 v Fakkerník)
- Can you feel, can you feel my heart? Bring Me the Horizon si dají repete na Rock for People (26.09.2023 10:27 v Novinky)
- RECENZE: Asking Alexandria - Where Do We Go From Here (12.09.2023 08:48 v Fakkerník)
- FOTO: Corey Taylor hvězdou posledního dne Basinfirefestu. Anebo to nebyl on? (26.06.2023 15:43 v Foto)
- FOTO: Muse zakončili letošní Rock For People gigantickou show s ohňostrojem (12.06.2023 16:17 v Foto)
- Slipknot míří na Rock for People. Pořadatelé o ně usilovali roky, nejdražší kapelou ale nejsou (07.06.2023 10:10 v Fakkerník)
- FOTO: Rock im Park ovládli Bring Me The Horizon, Foo Fighters a Fever 333 (06.06.2023 15:42 v Foto)
- VIDEO: Oli Sykes utekl z psychiatrie... v novém, brutálním klipu BMTH (05.05.2023 18:00 v Video)
- Nicolas Cage: „Zbožňuju black metal, připomíná mi klasickou hudbu“ (04.03.2023 21:49 v Fakkerník)
- FOTO: Bring Me The úžasnej koncert (08.02.2023 11:30 v Foto)
- Únor nás semele! Šest velkých koncertů v osmi dnech! (01.02.2023 21:58 v Fakkerník)
- FOTO: Nebe vzplanulo. Heaven Shall Burn se vrátili do Prahy, v tandemu zaburáceli Trivium (23.01.2023 21:00 v Foto)
- TOP ALBA 2022 podle redakce Fakkera (III.): vybírá Mates „Koury“ Krč (03.01.2023 19:15 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe