5 věcí, které jste (možná) nevěděli o Queens of the Stone Age

Vydáno: 30.05.2018 10:20 - Lucie Mařanová

Banda Queens of the Stone Age v čele s bouřlivákem Joshem Hommem se kvapem blíží do naší kotliny. Už 20. června nasytí svým stoner rockem poslední růžek Fora Karlín. Co si takhle otestovat své znalosti o kapele?
1. Na dosah smrti...

Rutinní operace kolene v roce 2010 se stala pro frontmana Joshe téměř fatální. Doktoři ho "ztratili" a museli ho resuscitovat. Přes tři měsíce byl poté upoután na lůžko a začal trpět depresemi. "Můj děda vždycky říkával, že každý je někdy sražen k zemi, ale záleží jen na tom, v jakém stylu se člověk vrátí zase zpátky," vysvětluje kytarista a zpěvák rodinnou filozofii, které se po celý čas držel. "Po téhle děsivé zkušenosti pro mě hudba přestala být významná a nebýt mé ženy Brody, asi bych se ke skládání vůbec nevrátil. Mluvil jsem spíš s lidmi, se svými přáteli, i proto je na albu ...Like a Clockwork tolik hostů. Byla to pro mě terapie, přišli, pokecali a pak jsme něco nahráli," popisuje práci na albu, které ho po třech letech od osudné operace zas vrátilo do života.

2. Nejhorší koncert vůbec

Skoro nutností je pro každou kapelu společné tetování. Joshe a bývalé spoluhráče zdobí dohromady jednoduché datum Freitag, 4:15. Vztahuje se k německému Rock Am Ring Festivalu, kdy v pátek 1. června 2001, přesně ve 4:15 odpoledne zahráli QOTSA dle svých slov nejhorší show v historii kapely. A aby se to už nikdy neopakovalo a vždy podávali ten nejlepší výkon, nechali si tuhle katastrofu inkoustem zvěčnit na žebra. Homme je posetý menšími či většími inkoustovými kresbičkami, dohromady jich má něco přes dvacet. Mimo jiné má na kloubech prstů přezdívky svých prarodičů, "Cam" jako Camille na levé ruce a "Cap" na pravé. Jeho tělo také zdobí iniciály a jména jeho tří dětí. Na levé ruce má vystřelovací nůž a pod ním nápis "Stay Sharp", zatímco na pravé má žiletku s citátem "Born to Win".

Queens of the Stone Age POSTER 2018


3. Jedna kapela nestačí


Znáte ty energické lidi, kteří jsou členy aspoň pěti dobrovolnických spolků naráz a všechno stíhají? Tak přesně takoví jsou všichni členové QOTSA, jen v jejich případě jde o hudební projekty. Josh Homme stíhá bez problémů odbíhat k Eagles of Death Metal, kteří se zaryli všem do paměti po velmi tragickém koncertě v Bataclanu, kde ovšem Josh nebyl, The Desert Sessions a Them Crooked Vultures, které založil s Davem Grohlem. Mimo jiné produkoval album Humbug indie rockerů Arctic Monkeys. Sám o sobě prohlašuje, že má takovou hudební schizofrenii. Troy Van Leeuwen úspěšně pendluje mezi A Perfect Circle, Failure, Enemy, Sweethead nebo Gone Is Gone. Dean Fertita zůstal skromně jen u QOTSA a The Dead Weather, ale v minulosti působil v dalších kapelách. Michael Schuman působí v Jubilee, Mini-Mansions, Wires on Fire. Bubeníka Jona Theodore momentálně uslyšíte v One Day as a Lion. Potíž spousty těchto projektů je, že rostou jako houby po dešti, ale mají v mnoha případech velmi krátkou životnost o délce debutového alba.

4. Řekni kapele papa

V roce 2004 opustil kapelu dosavadní zpěvák Nick Olivieri, rozhodně to nebyl dobrovolný odchod. Josh Nicka vyhodil, původně tvrdil, že to bylo kvůli silné závislosti na drogách. Nakonec v jednom rozhovoru připustil, že to bylo proto, že bývalý frontman údajně mlátil svou přítelkyni. Nick pak ještě dlouho v médiích na kapelu plival a celou situaci komentoval způsobem, že se Josh chtěl ujmout moci a všichni jsou posedlí jen slávou. Nakonec se vše zmírnilo a Olivieri nové nahrávky QOTSA chválí, dokonce se objevil na výše zmiňovaném albu ...Like a Clockwork.

5. Stalker alert!

Po jednom koncertu kapela cítila podivný smrad v dodávce, jako kdyby tam někdo zbaštil celé meníčko z McDonald's. Příčina se rychle objevila, nebo přesněji vyskočila ze zadní části vozu. Byl to schovaný fanoušek! Kluci ho v nastalém zmatku vykopli z dodávky, jenže provoz byl vcelku rušný, takže nejeli nijak rychle. Gary, tak si ho kapela pojmenovala, běžel ještě notnou dobu za nimi a řval, jak moc měli skvělou show, ale zároveň ať si jdou nasrat, že ho z auta vyhodili.Že měl Gary kapánek upito, snad ani zdůrazňovat nemusíme.


Další hromadu zajímavostí o Joshi Hommeovi a Queens of the Stone Age najdete v dubnovém Fakkerovi. Sehnat si ho můžete jednoduše přes náš eshop.

Queens of the Stone Age F!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení