FAKKER BLOG: Fanoušci Sabaton píšou organizátorovi Slavíka

Vydáno: 20.11.2017 12:20 - Redakce

Vážený týme ag. Musica Bohemica, jako fanoušci Joakima Brodéna se chceme vyjádřit k nastalé situaci v anketě Český Slavík Mattoni 2017.
Od roku 2014 zasíláme hlasy pro tohoto interpreta. Díky snaze a vytrvalosti tak postupuje v žebříčku. Čemu nerozumíme je, proč je letos jeho loňský úspěch považován za "mezeru v pravidlech". To nebylo jeho předchozí 22. místo nijak prověřováno? I letos došlo k průběžnému zveřejňování výsledků, je tedy zvláštní, že k upozornění a nápravě formuláře došlo až čtyři dny před koncem ankety. V tuto chvíli již nemůžeme prokázat, jaká byla verze pravidel při spuštění hlasování.

Věřte nám, že pravidla jsme četli, protože jsme chtěli podobné situaci předejít. Jak máme ovšem chápat ono působení na české hudební scéně, jako na scéně mateřské? Naší jedinou možností, jak si možnost hlasovat na stránkách ověřit, byl hlasovací formulář, který dovoloval hlasovat jak pro Joakima Brodéna, tak pro celou skupinu Sabaton. Vzhledem k současné vágní definici v pravidlech, jsme tedy ani nemohli tušit, že u Joakima Brodéna není Česká republika považována za domácí scénu.

Joakim a Krtek


V podobné situaci, jako je Joakim Brodén se pak nachází i Ewa Farna, jejíž hlasy jsou ovšem uznány. Nerozumíme vyjádření, že se jedná o "odlišný případ". Existuje snad určitá listina výjimek? Podle našeho názoru, by se podobná definice neměla v pravidlech vůbec objevit. Dostačujícím bylo již omezení na základě občasntví. A proč u osoby se slovenským občanstvím není scéna vůbec důležitá? Cituji: "Slovenský zpěvák, zpěvačka - rozhodující je státní občanství. Pokud má interpret české i slovenské občanství, může být zařazen do obou kategorií." To, čeho se tedy dopouštíte na českém interpretovi hraničí s diskriminací, musí splnit další požadavek. Nebo se opět jedná o nejasnost pravidel. Je s podivem, kolik se jich u ankety s dlouhou tradicí najednou objevuje.

Je nám líto, že k podobné situaci došlo. Poslední dekádu sledujeme postupně upadající zájem o prestižní anketu. Karel Gott se stal jejím leskem i prokletím. Je pouze logické, že národ postupně ztrácel zájem o anketu, která nepřinášela téměř žádné změny. Jako nová generace jsme chtěli v rámci pravidel ukázat, že anketa může dát prostor novým interpretům a hudebním směrům. Že vítězství není předem dané a hlasovat má smysl. Trochu jsme i doufali, že pořadatel bude mít z účasti interpreta mezinárodního formátu radost. Bohužel jsme se spletli. Vzhledem k napravování "pravidlových mezer" je okruh interpretů spíše snižován. Zůstává otázkou, zda potom má podobná anketa, která vůbec nereflektuje celospolečenskou situaci, smysl. Zda by nebylo vhodné věnovat televizní čas i sponzorské dary smysluplnější aktivitě.

Sabaton


Je velkou škodou, že anketa ztrácí na své transparentnosti. Ve skutečnosti nevíme, jaká omezení přijdou příště. Bude eliminován heavy metal nebo rap, protože se část společnosti vyjadřuje proti němu?

Váš vážený tým již uznal, že v oblasti formuláře se dopustil chyby. Doufáme, že se k této situaci postaví čelem a v rámci slušných mravů hlasy interpretů, které touto nedůslednou kontrolou poškodil, nakonec uzná. Jedná se přeci o udržení dobrého jména ankety s mnohaletou tradicí.

S podzravem

Linda Doležalová
Administrátor Českého fanclubu skupiny Sabaton


SPARK TV: SABATON - Joakim v Praze (rozhovor na Karlově mostě)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení