Baby Secondhand: Vycházíme ze známých klišé, víc neřešíme

Vydáno: 25.07.2017 19:30 - Redakce

Opavská punk-rocková kapela Baby Secondhand původně vznikla jako duo, později se rozrostla na šest členů a v současnosti by se již dala označit za bardy místní punkové scény. Nejen o vzniku a plánech s kapelou do budoucna jsme vyzpovídali Barta Spinneyho.
Okolo roku 2012, kdy se jeho původní kapela Proti směru rozhodla dát si pauzu, přišel Bart s myšlenkou založit si vlastní punkovou kapelu, ve které by se mohl sám věnovat tvorbě písní. S "drsným" názvem kapely nebyl problém, pojmenování kapely trochu připomíná scénu z Popelky: co tě cestou cvrnkne do nosu. A Bárta cvrnknul sekáč s dětským oblečením.

Kapela byla v počátcích duem, které tvořil právě Bart a jeho kamarád, kytarista, Béďa, který s ním hrál ještě ve staré kapele. Postupně se přidali další jeho přátelé: na bicí Bekus - známý opavský tatér, na kytaru Luigi, kterého později vystřídal Peťa Šonaj. Nechybí ani zástupce jemnějšího pohlaví, v tomto případě Zuzka, která hraje na klavír a má na starost doprovodný zpěv. A jelikož kapela si zakládá také na show a místy připomíná kabaret, je členem také Had, ten rovněž obstarává doprovodný zpěv, ale má i funkci uvaděče a showmakera.

Baby Secondhand

Zatímco většina kapel se snaží přijít s něčím novým a originálním, Bart na to jde při skládání svých písní jinak. "Všechno, co se dalo, už zahrané bylo, proto jsem se rozhodl to vzít z jiného konce a vycházíme ze všech klišé a neřešíme jestli už někdo něco takového zahrál nebo ne," komentuje to sám Bart.

Za kořeny jejich hudby se dají považovat kapely jako Misfits, Ramones a jim podobné. Jejich debutové album názvem střepy otextoval celé sám, hudbu, tvoří celá kapela dohromady.
Díky dalším hudebním projektům, jako je například známá kapela Staré pušky, musí Bart svůj koncertní harmonogram značně přizpůsobovat. Sám přiznává, že je to někdy náročné, protože nemáte tolik času na rodinu, přátele a někdy se to na nich dost podepíše, ale na druhou stranu se hudby nechce nikdy úplně vzdát.

Největším úspěchem kapely je doposud koncert s anglickou kapelou Adicts, která svou image, stejně jako Baby Secondhand, inspirovala známým filmem Mechanický pomeranč. "Za úspěch považuju taky to, že s kapelou vůbec můžeme hrát a je jedno jestli pro dvacet nebo sto lidí. A taky to, že hraju se svými přáteli, protože to byl vždycky můj sen," ukončuje melancholicky Bart.

text: Nikol Vavrlová

Baby Secondhand - Jmelí (official video 2017)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení