Sweet Child O' Mine od Guns N' Roses: Geniální nápad nebo sprostá kopie?

Vydáno: 13.05.2017 16:00 - Dominik Šidlo

Snad každý rocker někdy zkoušel na elektriku zahrát hit "Sweet Child O' Mine" od legendárních Guns N' Roses. Jaký příběh se ale schovává v pozadí a kdo je skutečným autorem chytlavé melodie této písně? Skutečně Gáni čerpali jen ze svých vlastních nápadů?
Axl se Slashem a kapelou se blýskli svým debutovým albem Appetite for Destruction, na kterém je i zmíněná hitovka, v roce 1987, přičemž o rok později song vyhrál hitparády po celém světě. Málokdo ale ví, že už v roce 1981 vydala rocková banda Australian Crawl píseň pod názvem "Unpublished Critics". Je až překvapivé, jak podobně tyto dva songy znějí, obzvlášť pak kytarové linky. Posuďte sami, oba songy najdete na konci článku.

Byl by to skvělý nápad vypůjčit si vál od kapely, která v USA nikdy nedosáhla slávy, jejich verzi trošku poupravit a vydávat ji za svoji. Sami Gáni takovéto tvrzení před pár lety popřeli: "Je to ohromující. Ale tuhle písničku jsem slyšel před pár dny poprvé, určitě jsme jim ji neukradli," vysvětluje basák GnR Duff McKagan.

Frontman Australian Crawl James Reyne si také všimnul podobností mezi oběma peckami, ale žádné obvinění podávat nechtěl. "Je jasné, že si Guns N' Roses mohli vzít i nevědomky inspiraci od jiné kapely, vždyť sami v interview zmiňovali, že se jim zrovna australské skupiny hodně líbí. Já sám ale považuji za hloupost dávat takové věci k soudu," tvrdil. Posuďte sami...

Co ale Guns N' Roses nemůžeme vzít, je, že i kdyby "Sweet Child O' Mine" zkopírovali, tak to není jediná píseň, která bandu dostala na post absolutní rockové legendy.

Pětistránkovou story o raketovém vzestupu Guns N' Roses, nečekané slávě, dramatickém rozchodu a opětovném shledání najdete v květnovém Fakkerovi. Na jednom pódiu Axla se Slashem a ostatními uvidíte už 4. července v pražských Letňanech.


Guns N' Roses F!



Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine



Australian Crawl - Unpublished Critics

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení