Top 5 umělců, kterým ke slávě stačila jediná deska

Vydáno: 26.08.2017 09:00 - Mates Krč

Existují kapely a sólový zpěváci, kteří k celosvětovému úspěchu potřebovali jediné album. Jediné za celou svoji kariéru. Pak se na to z různých důvodů vyflákli. Vybrali jsme tedy 5 nejúspěšnějších v oboru. Souhlasíte?
5. Jeff Buckley
Jeff Buckley vydal v roce 1994 desku Grace, která se zpočátku příliš neprodávala. Poté, co album dostalo ocenění od legend jako Paul McCartney, Robert Plant, Bob Dylan nebo Jimmy Page, vyšplhala prodejnost do mnohem vyšších čísel. Druhá placka měla nést jméno My sweetheart the drunk, k nahrávání však nedošlo, neboť se Jeff chvíli před procesem utopil v řece Wolf River.

Jeff Buckley - Last Goodbye


4. Temple Of The Dog
Soundgarden a Pearl Jam. Členové těchto skupin patří mezi zakladatele partičky Temple Of the Dog. Stejnomenná deska, která vyšla v roce 1991 se proslavila o rok později, kdy Pearl Jam zaznamenali světový úspěch. To je asi důvod, proč na další album už nikdy nedošlo.

Temple Of The Dog - Hunger Strike
 

3. Minor Threat
Minor Threat aktivně fungovali v letech 1980-1983. Jediná fošna Out of Step vyšla pouze pár měsíců před kapelním rozpadem, ke kterému došlo kvůli údajným osobním neshodám členů. Poslední vystoupení odehrála hardcorová parta 23. září 1983. 

Minor Threat - In My Eyes


2. Mad Season
Parta vznikla v době velkého nárustu obliby grunge, což výraznou měrou ovlivnilo její zvuk. Deska Above začala po svém vydání okamžitě trhat žebříčky, největší oblibu přinesla zejména pecka "River Of Deceit". Kapela se rozpadla v roce 1999 poté, co se heroinem předávkoval basák John Saunders. O tři roky se navíc stejná droga stala osudnou zpěvákovi Layne Staleymu. 

Mad Season - River Of Deceit


1. Sex Pistols
Na 1. místo žebříčku jsme nemohli uvést nikoho jiného, než Sex Pistols. Angličani vtrhli na scénu v roce 1975, o tři roky později se však rozpadli. Několikrát zorganizovali reunion, odjeli tour a poté se zase ubrali do spánku. Kultovní placku Never Mind The Bollocks, Here's Sex Pistols zveřenili  28. září 1977. Před jedenácti lety byli Sex Pistol slavnostně uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame.

Sex Pistols - God Save The Queen

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení