Serj revolucionářem: 5 věcí, které jste (možná) nevěděli o zpěvákovi System of a Down

Vydáno: 09.04.2017 11:10 - Petr Adámek

K politickým a sociálním tématům měli System of a Down vždycky blízko. Tyhle celospolečenské popudy v kapele nejsilněji sálaly vždy ze Serjovy strany...
"Nespravedlnost a krutost, které postihly můj lid, mi otevřely oči a já si začal všímat dějin jiných národů i toho, co prožívají v současnosti," tvrdí frontman System of a Down. Není tak divu, že se angažuje, kde může.

1. NAPRAVIT DÁVNÉ KŘIVDY

Osud Arménie a křivd spáchaných na jeho národu mu není a nikdy nebude lhostejný. Mimo jiné namluvil komentář k dokumentu s názvem Armenia - a country under blockage (Arménie - stát pod blokádou), jenž pojednává o ilegální ekonomické blokádě Arménie Tureckem.

2. MĚJTE RÁDI ZVÍŘATA!

Serj je velkým zastáncem práv zvířat, podepsal petici PETA proti podmínkám, v jakých žijí kuřata v drůbežárnách a jak je s nimi zacházeno na jatkách firmy KFC. Stal se vegetariánem.

3. ZMĚŇME STYL. NEBO ZABIJME 3/4 OBYVATEL!

Ekologickým tématům a problému přelidnění se intenzivně věnuje také ve své sólové tvorbě. "Svět v dnešních podmínkách udržitelný není, to je vědecky dokázané a o tom není diskuze. Třeba tenhle případ: velké množství obilovin neslouží k obživě obyvatelstva, ale k obživě skotu, aby vyrostl a živil lidi. A to je špatně. S vodou je to stejné. A s půdou také. Jediná možnost, jak udržet náš současný styl života na téhle planetě, kde žije 7 miliard lidí, je zabít tři čtvrtiny z nich. Nebo změnit styl života, aby byl tenhle svět udržitelný pro všech 7 miliard lidí."

4. ...AND JUSTICE FOR ALL

Serj dlouhá léta působil v organizaci Amnesty International, která pomáhá nespravedlivě odsouzeným po celém světě. Instituce byla založena v roce 1961 a monitoruje porušování lidských práv. Dodržuje zásadu objektivnosti, nestrannosti, nezávislosti na jakékoliv vládě, ekonomickém zájmu, politické ideologii nebo náboženství.

5. SPOLEČNĚ PROTI PŘEDSUDKŮM

Společně s Tomem Morellem z Audioslave (ex-Rage Agains tthe Machine) založil neziskovou organizaci Axis of Justice, jejíž infostánek můžete vidět na festivalech, kterých se Serj nebo Tom účastní. Organizace spojuje hudebníky a fanoušky a jejím cílem je rozbít společenské předsudky. Členy organizace jsou Flea (Red Hot Chili Peppers), Maynard James Keenan (Tool), Chris Cornell (Soundgarden) nebo také Wayne Kramer.


Vydejte se po stopách boje za napravení dávných křivd, o němž SOAD nejen zpívají, ale hlavně jím sami žijí. Na začátku toho všeho bylo 1,5 milionu mrtvých Arménů… Čtěte v dubnovém Fakkerovi. Kapela se už 12. června ukáže naživo v pražské O2 areně.


System of a Down F!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení