Sbohem, Black Sabbath. Ozzy a spol. odehráli svůj poslední koncert

Vydáno: 05.02.2017 15:50 - Mates Krč

Je to definitivně za námi. Po dlouhých 49 letech se uzavírá kapitola jedné legendární skupiny, která je považována za zakladatele heavy metalu. Existenci Black Sabbath si budeme připomínat po dlouhé roky.
Poslední tour The End a končíme. Zpráva z tábora Black Sabbath zněla jasně. A kde jinde ukončit kariéru, než v Genting aréně v Birminghamu, tedy ve městě, kde to všechno začalo. Tam 4. února odehráli sabati své historicky poslední vystoupení. Pro fanoušky si připravili patnáct skladeb čítající setlist, který zakončil jejich největší hit "Paranoid".

Poté, co Tony Iommi dokončil své poslední sólo k této skladbě, dav fanoušků propadl šílenství a prosil o ještě jednu poslední píseň. Ozzy, Tony a Geezer Butler byli však rozhodnuti říct své sbohem. Po poslední společné fotografii doprovázené rachejtlemi prohlásil Ozzy "Děkuji, dobrou noc" a definitivně tak ukončil kariéru Black Sabbath.

"Jedna z nejúžasnějších věcí, která je v mém srdci, je fakt, že Black Sabbath začínali od nuly bez nějaké velké podpory. Byli jsme prostě čtyři obyčejní kluci, kteří si chtěli splnit sen. Ten se splnil nad největší očekávání," prohlásil před nedávnem Ozzy Osbourne.

Kytarista Tony Iommi, kterému byla v roce 2012 diagnostikována rakovina, kvůli níž už nemůže dlouze cestovat, se zase pro Blabbermouth rozpovídal, že nevylučuje možnost, že by kapela dělala jednorázová vystoupení. Teoreticky je prý možnost nahrát album. Zároveň ale dodal, že neví, jestli se něco takové stane.

Black Sabbath vznikli v roce 1968. Původními členy jsou Ozzy Osbourne, kytarista Tony Iommi, basák Geezer Butler a bubeník Bill Ward. Za svoji téměř 50letou kariéru vydali devatenáct alb. To úplně první vyšlo v roce 1970, poslední v roce 2013. Posledních 25 let odehrál s kapelou klávesák Geoff Nicholls, který však koncem minulého roku podlehl boji s rakovinou.

Není však všem dnům konec. Jak už dříve Ozzy Osbourne prohlásil, není to jeho konec, ale konec Black Sabbath. Legendární zpěvák nijak nebrzdí a připravuje další sólové album. "Nejdu do důchodu, budu pokračovat," začal Ozzy Osbourne v rozhovoru pro Loudwire. "Psal jsem si s Billym Morrisonem a Stevem Stevensem. Nebudou v mé kapele, protože hrají s Billy Idolem, ale řekl jsem, že mám pár nápadů, tak jsme se na to vrhli. Udělali jsme jednu píseň, která se pracovně nazývá "Crack Cocaine". Je to bluesová skladba." Zpěvák se však zatím zdráhá uvést název a alespoň přibližné datum vydání desky.

V rámci The End tour se Black Sabbath představili 30. června i v pražské O2 aréně.

Setlist poslední show Black Sabbath vypadal následovně:

01. Black Sabbath
02. Fairies Wear Boots
03. Under The Sun / Every Day Comes And Goes
04. After Forever
05. Into The Void
06. Snowblind
07. War Pigs
08. N.I.B.
09. Hand Of Doom
10. Supernaut / Sabbath Bloody Sabbath / Megalomania (medley)
11. Rat Salad
12. Iron Man
13. Dirty Women
14. Children Of The Grave
15. Paranoid
 

Black Sabbath - Paranoid Last ever song of last ever show. Feb 4th 2017 Birmingham



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení