5 věcí, které jste (možná) nevěděli o Amaranthe

Vydáno: 29.01.2017 21:30 - Dominik Šidlo

Švédská metalová šestice Amaranthe je vskutku veselá tlupa. Co vlastně znamená název kapely? A proč Elize Ryd občas své parťáky těžce nevydýchává? Čtěte!
1. Masturbace ve sprše

Frontwoman Elize Ryd nejednou prohlásila, že být neustále na cestách s bandou chlapů je neskutečně otravné. "Neustále kecají o strip klubech, prostitutkách, honění, honění ve sprše, chlastu a takových těch typicky chlapských věcech. Je těžký být jedinou ženskou v kapele, obzvlášť během těchto konverzací."

2. Ten Neupadající

Když kapela začínala, její původní jméno mělo být Avalanche, tedy lavina, ale kvůli autorským právům a dohadům s jinou švédskou kapelou bylo nakonec od jména upuštěno, neboť členům nepřišlo rozumné se nechat žalovat jen kvůli jménu skupiny. Navíc měli v rukávu krásnou náhradu Amaranthe, což znamená "the never-fading" (ten neupadající), která jim zůstala doteď a do pomyslné hudební síně slávy jsou zapsáni právě pod tímto jménem.

3. Počátek

Kytarista a klávesista v jedné osobě Olof Mörck spolu se zpěvákem Jakem E byli u kořenů Amaranthe. Tehdy se pokoušeli sestavit all-star skupinu švédského města Göteborg. Na jednu nahrávku se k nim přidali i dva tehdy neznámí hosté Elize Ryd a Andreas Solverström. Když si Olof následně výsledek pouštěl, usoudil, že nemohl najít pro spolupráci lepší parťáky, stejně tak reagovali všichni multižánroví fanoušci, a právě tehdy se rozjela společná kariéra Amaranthe.

4. Show bez nástrojů

První koncert Amaranthe v Americe proběhl v září roku 2012. Tehdy ztratily aerolinky polovinu jejich vybavení ve Frankfurtu, zatímco se kapela snažila dopravit do Atlanty v USA. Celý gig tedy odehráli na nástroje vypůjčené od jiné kapely. I přesto se Olofovi při vzpomínání na tento nezapomenutelný zážitek kroutí ústa v úsměvu, protože atlantské strip-kluby jsou prý úžasné.

5. Kolegové z branže

Mezi jeden z nejzábavnějších zážitků z tour patří podle Olofa prank, který nachystali na bubeníka Mortena Sorensena, když se banda nacházela na tour s power-metalovými Stratovarius. Po jednom z vystoupení se totiž bubeník nacházel v nepřítomném stavu pod vlivem alkoholu a zbytek kapely nenapadlo nic jiného, než ho z legrace dovézt na jiný hotel, než bydleli ostatní a nechat mu vzkaz, že pokračují v tour sami a bez něj. Větší šok prý Morten nezažil, než když se tehdy probudil sám s bolestí hlavy a vyděšen, že se na něj všichni vybodli. Nakonec ho ostatní po čase sami zkontaktovali a situaci mu vysvětlili. Naštvaně, ale se smíchem se Morten vrátil zpět do hotelu kapely s ústy plnými nadávek. Od té doby si prý na alkohol dává pozor.

Netradiční "holčičí pokec" s Elizou z Amaranthe najdeš v lednovém Fakkerovi.

Elize Ryd F!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení