In Flames interview: Otevři náruč a očekávej, co přinese zítřek

Vydáno: 07.11.2016 15:30 - Kamila Ungerová

In Flames mají pár dní před vydáním nové, v pořadí už dvanácté nahrávky Battles. Už teď je nad Slunce jasné, že půjde o jednu ze zásadních metalových událostí celého roku, takže jsme zavolali frontmanovi Andersi Fridénovi, aby se s námi podělil o nějaké střípky z natáčení.
Andersi, předešlou desku Siren Charms (2014) jste s In Flames nahrávali v Berlíně, kde jste nasáli atmosféru alternativní čtvrtě Kreuzberg i nálady tamějších obyvatel, což její koncept značně ovlivnilo. Jak tomu bylo v případě výlisku Battles, na kterém jste makali ve slunném Los Angeles?

Každé místo, kde na desce pracuješ, tě formuje víc, než si sama vůbec připouštíš. Vlastně jsem rád, že tomu tak je. Ale naplno mi to došlo až během nahrávání Siren Charms. I proto jsem si s In Flames v Kalifornii užívali nejen božské počasí, ale pronajali jsme si vlastní dům, grilovali na zahradě a popíjeli pivo, což se na Battles určitě podepsalo. Nedokážu ale posoudit, které nahrávání bylo lepší... Zda je hudebně zdařilejší "berlínská" deska nebo ta, kterou jsme vyprodukovali v Los Angeles.

Jaká byla nejtěžší bitva, která tě v životě potkala?

Bohužel jsem válčil vícekrát, ostatně jako každý. Život neustále přináší něco nového - pozitivního nebo negativního. Nerad bych tohle téma konkretizoval, je příliš osobní. Problémy tě obklopují prakticky neustále, stačí s někým randit a neustále něco řešíš. Což je i důvod, proč se potíže, se kterými se potýkáme, staly námětem desky. Posluchači se k nim vztáhnou a naleznou v nich i svůj osud.

Sice už nejsme dětmi, ale stále máme sny. Podmínkou k jejich naplnění je úcta k minulosti a odhodlání urovnat vše, co nás v přítomnosti obklopuje. Pak můžeme otevřít svou náruč a očekávat, co přinese zítřek...

Titulní skladba "The Truth" je postavená na pěveckém sboru, který hostuje mimo jiné i v písni "The End"... Jaké bylo jeho složení? Při úplně prvním poslechu jsem přemýšlela, zda se jedná o dětský sbor.

Nejsi první, koho to napadlo. Ve skutečnosti jsme spolupracovali se čtyřmi dvacetiletými dívkami a dvěma chlapci, kteří nám pomohli hlavně s "The Truth". Ta pojednává o dětech a jejich bezprostřední upřímnosti, nezkaženosti, jež si udrží, dokud se na nich nepodepíše dnešní společnosti. Následně jsme si uvědomili, že sbor dodává písním jinou dynamiku, skvěle ladí s barvou mého hlasu, a tak jsme jej přizvali i k těm dalším...

Recenzi aktuální desky Battles čti v listopadovém Fakkerovi. Velký šestistránkový rozhovor s In Flames najdeš v listopadovém Sparku.


In Flames


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení