VZPOMÍNKA: Uběhlo 30 let od tragické smrti Cliffa Burtona

Vydáno: 29.09.2016 12:50 - Mates Krč

Bylo právě 27. září 1986 a světem oblétla zpráva o tragické smrti Cliffa Burtona. Odchod jednoho z nejslavnějších a nejlepších basáků historie si připomínáme dodnes.
Metallica se v 80. letech objevia jako jedna z nejzářivějších nových metalových skupin. Čtveřice James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich a Cliff Burton sbírala úspěchy jeden za druhým. Po velice úspěšné prvotině Kill 'Em All z roku 1983, které se v americe prodalo 3 milióny kopií, přišlo o rok později album Ride the Lighting a v roce 1986 album, které změnilo historii hudby s názvem Master of Puppets. Skupina právě objížděla tour k tomuto albu. Po koncertě ve Stockholmě cestovala do Kodaně, když najednou jejich autobus dostal smyk a převrátil se. James Hetfield měl pouze několik odřenin, Lars Ulrich si zlomil prst u nohy, Kirk Hammett byl chvíli v bezvědomí a krátce neviděl na jedno oko. Cliff Burton byl při smyku vyhozen z horního lůžka oknem a autobus se na něho převrátil. Z pod něj mu trčely pouze nohy a byl na místě mrtvý.

Zprvu se uvažovalo, že autobus dostal smyk kvůli náledí. Spekulace se později vyvrátily, neboť bylo zjištěno, že cesta byla suchá a teplota okolo 2°C. Tvrzení potvrdila i policie, která naopak přišla s tvrzením, že stopy přesně odpovídají tomu, jako když řidič za volantem usne. Avšak řidič pod přísahou uvedl, že byl odpočatý a tvrzení potvrdil i druhý řidič. Bylo rozhodnuto, že řidič není za nehodu zodpovědný a žádné obvinění proti němu nebylo vzneseno.

Smrt Cliffa nechala budoucnost skupiny v nejistotě. Zbývající členové se rozhodli, že by Cliff chtěl, aby pokračovali, a s požehnáním Burtonovy rodiny hledali náhradu. O místo baskytaristy usilovalo zhruba čtyřicet lidí, načež kapela přijala Jasona Newsteda.

Po smrti se Cliffovi dostalo několika poct. Skupina Anthrax mu věnovala album Among the Living, frontman Megadeth a bývalý kytarista Metalliky Dave Mustaine pro něj složil píseň "In My Darkest Hour" a samotná Metallica mu věnovala DVD Cliff 'Em All, které bylo vydáno v roce 1989, aby připomínalo tři roky Cliffa ve skupině. DVD se skládá z basových sól, domácích videí a fotek.

Další pocty se Cliff dočkal 4. dubna 2009, když byl posmrtně uveden společně s ostatními členy Metalliky do Rokenrolové síně slávy. Ocenění za syna převzal jeho otec Ray Burton, který stál na jevišti s Metallicou. Uvedl přitom, že Cliffova matka Jan byla největším fanouškem kapely.


Metallica - Cliff 'Em All (Full DVD)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení