Nevermind: albový ousider, který zboural všechny žebříčky

Vydáno: 24.09.2016 15:20 - Mates Krč

Když v září 1991 vydala Nirvana své druhé album Nevermind, Kurt a spol. ani v tom nejkrásnějším snu netušili, že se stane jedním z nejslavnějších hudebních počinů historie. Předpokládaný prodej deska překročila téměř stonásobně.
Nevermind navázalo na debut Bleach z roku 1989, který z Nirvany legendu prozatím neudělal, neboť Sub Pop, přes který Nirvana album vydala, nezajistil dobrou reklamu. Za to Nevermind bylo jedno velké překvapení. Podle očekávání Geffen Records se mělo prodat "jen" okolo čtvrt milionu kusů. Musel to být obrovský šok, když album překročilo onu hranici a urputnou rychlostí žebříčkem prodejnosti stoupalo výše. Jenom v USA se prodalo 10 milionů kopií. Celosvětově je číslo ještě mnohem vyšší, a to 24 milionů kusů a řadí se mezi nejlépe prodávaná alba hudební historie.

Nirvana se rozpadla po dobrovolném odchodu Kurta Cobaina do hudebních nebes v roce 1994. Od svého vzniku prodala kapela po celém světě více než 50 milionů alb a stala se jednou z nejviditelnějších grungových kapel historie.
 

Nirvana - Smells Like Teen Spirit
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení