Behemoth: Za roztrhání bible před soud

Vydáno: 04.06.2016 15:10 - Redakce

Nejenom, že Nergal musel čelit zákeřné leukémii, ale v roce 2010 byl obviněn z urážky křesťanského cítění, které je v Polsku chráněno zákonem.
Soudní řízení započal incident z roku 2007, kdy Nergal na koncertě v Gdyni roztrhal na stagi bibli a nazval katolickou církev nejvražednější organizací na světě. Ačkoli Behemoth toto dělali už dva roky, až po Gdyni na ně byla podána stížnost. "Neuráželi jsme nikoho osobně, uráželi jsme náboženství, ve kterém jsme byli vychováni," řekl basista Orion v prohlášení na podporu svého spoluhráče.

Žalobu poté podal známý polský satanobijec a ochránce křesťanské víry Ryszard Nowak, bývalý poslanec a předseda Všepolské komise na obranu proti sektám. Stejný Nowak sestavuje i seznam "nebezpečných" kapel, kde Behemoth samozřejmě figurují. Soud v první instanci Nergala osvobodil na základě práva na svobodu slova, kterýžto koncept je však v přímém rozporu s výše zmíněným zákonem. Žalující strana se však odvolala až k nejvyššímu soudu, který Nergala všech obvinění zprostil.

"Byl jsem přesvědčen, a stále jsem přesvědčen, že jsem udělal správnou věc a takzvaná spravedlnost byla na mé straně," říká Nergal o svém vítězství. Rozum a umělecká svoboda tak na konec zvítězila, ačkoli jí to trvalo šest let. Buďme rádi, že žijeme v demokratické společnosti, kde nevítězí katolické pokrytectví a morální uprděnost lidí, kteří se bojí změny a svobody.

Kapelu můžeš vidět naživo na srpnovém Brutal Assault.

Velký pětistránkový článek o Behemoth najdeš v červnovém Fakkerovi.


Behemoth F!






DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení