5 věcí, které jste (možná) nevěděli o Amon Amarth

Vydáno: 01.05.2016 15:30 - Lucie Mařanová

Amon Amarth patří k naprosté skandinávské klasice a pro každého vikingského nadšence jsou "must have". Sleduješ dění v kapele nebo je jen tak procvakáš v playlistu? Koukni, jaká zajímavá fakta jsme o kapele vyhrabali!
1. Vymýšlet vlastní název? Moc práce!

Amon Amarth není žádné skandinávské drsné slovo, ale pochází z dílny mistra a zakladatele fantasy žánru Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Johan Hegg je velkým fandou jeho díla, a tak si od něj název vypůjčil. A co Amon Amarth vlastně znamená? Je to Hora osudu v sindarštině, tedy fiktivním elfském jazyce. Kdo ale nečetl nebo neviděl Pána Prstenů, ten nepochopí! A víte jaké jiné slovo, je z LOTRa taky? Gorgoroth!

2. Stěr!

V USA ale i jinde ve světě se jako houby po dešti vynořují spory o sňatcích homosexuálních párů. Na podzim minulého roku se největší odpůrkyní těchto svazků stala Kim Davis z Kentucky, která je místní církevní zástupkyní. Jenže její prací je potvrzování svatebních/partnerských dokumentů, což pro páry stejného pohlaví odmítá. Johan Hegg ji na facebooku pěkně setřel, když prohlásil: "Pokud váš morální kód pochází z knihy napsané pouštními tuláky, pasáky koz a nomády před nějakými dvěma tisíci lety, pak nemáte žádnou autoritu ani právo, co je a co není morální v 21. století. Běžte žít do jeskyně, nebo tam někam."

3. Koho zajímají hudební škatulky

Death metal nebo viking metal? Toť odvěká otázka, rozpoutávající hádky na internetových fórech. Dá se nový žánr odlišit jen na základě tematických textů? Takhle bychom tu za chvíli měli blood metal, satan metal, bike metal nebo politic metal. A je vůbec nutný pořád něco klasifikovat? Neničí to tak trochu kouzlo umění? Spisovatel si nesedne a neřekne, teď napíšu pseudo-psycho thriller s prvky severského dramatu. Kapela na to má jasný názor: "Hrajeme prostě melodic death metal, ale jestli má někdo potřebu nás klasifikovat jako viking metal, je nám to jedno."

4. Viking i na svatebním loži

Ačkoliv se z rozhovoru v našem květnovém čísle může zdát, že tu vikingařinu kluci neberou moc vážně, Johan Hegg je opravdovým nadšencem. Je takovým tím tvrdým vikingským jádrem kapely a hlavním hnacím motorem, který udává celkové tempo a směr. Nebýt Johana tak Amon Amarth zpívají klidně o rozbitý ledničce na smeťáku. Jenže Johan to dotáhl tak daleko, že v roce 2011 měl vikingskou svatbu! Byla to velkolepá venkovní slavnost v dobových kostýmech, všude se hodovalo a pilo. Hegg měl kostým inspirovaný varjagy a jeho nastávající velmi prosté šaty, připomínající Éowyn z Pána Prstenů.

5. Hvězda filmu nebo jen ostuda?

V roce 2014 si Johan Hegg rozšířil obzory rolí ve filmu "Northmen: A viking saga". Snímek byl však určen pouze pro promítání na festivalech a do našich kin se ani nedostal. Pro ty, co se na snímek chtějí podívat, tak zbytek odstavce obsahuje SPOILERY. Johan se svým zjevem nemůže hrát nikoho jiného než vikinga, jeho role je ale miniaturní, asi po deseti minutách umírá. Film není nejhorší, jenže se potýká s celkem velkými dírami v ději a nízký rozpočet se taky zřetelně projevuje hlavně při bojových scénách. Pro filmové fajnšmekry dost nepříjemné sousto. Snad ještě Johana uvidíme v nějaké důstojnější roli!


Rozhovor s Amon Amarth najdeš v květnovém Fakkerovi. Na stáncích od 2. května.


Amon Amarth F!



 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení