Wohnout a gastronomie: už jsi pil býčí oko?

Vydáno: 24.02.2016 12:05 - Lucie Mařanová

Wohnout wohejbají už 20 let, ale jen málokdo ví, že kluci jsou také vášniví cestovatelé. A to dokonce cestovatelé dobrodruzi! Více prozradil Honza Homola.
Honzo, dostal ses někdy na cestách do situace, kdy sis řekl "a sakra, teď tu umřu"?
Ano, párkrát jsem měl fakt velkej strach. Jednou ve slumu na hranici Venezuely a Kolumbie, když nás přepadl dětskej gang feťáků. Měli mačety, rezavý nože a tyče s hřebíkama. Přišli jsme úplně o všechno, ale naštěstí ne o život, což v těchhle končinách bejvá častý. Přesně si vybavuju toho jednoho, kterej byl tak sjetej, že skoro neměl oční panenky. Máchal mačetou a něco řval. Po dlouhejch patáliích nás našla policie a museli jsme městečko opustit, neb si nás prý někdo vytipoval pro únos. A pak jsme se jednou dostali v Caracasu do přestřelky. Kolem lítaly kulky a já běžel s kytarou na zádech úplně připosranej tím blázincem a čekal, jestli něco taky neschytám. Tohle je zvláštní pocit. Někdy má ale člověk strach z míst, kde pak zjistí, že je všecko jinak.

Povedlo se ti chytit nějakou exotickou nemoc?
Bylo mi hodněkrát blbě. Někdy jsem ležel i několik dní v horečkách a ani vlastně nevím, co se mnou bylo. Kolikrát je to otrava z jídla, jindy zase cizí bakterie, na který si musíš zvyknout. Jednou jsem měl v horečkách halucinace. Ležel jsem v rákosový chýši a vedle kokrhal kohout. Zdálo se mi, že se ten kohout blíží a běhá mi kolem hlavy. Nebyla to pravda. Nejhorší je, když tě chytnou po cestě zuby. To je fakt hodně špatný. Stalo se mi to v Radžastánu a já prášky na bolest zapíjel litrama chlastu. Zubařů sem se tam fakt bál. (smích)

Co nejdivnějšího jsi na svých cestách snědl? A co bys naopak všem doporučil ochutnat?
Jsem už víc jak patnáct let závislej na vietnamský kuchyni. Tenkrát mě kamarád vzal do jedný tržnice na Pho bo a od tý doby v tom jedu neustále. Chodil jsem tam furt a pak začal objevovat i další místa. Naučil jsem se pár věcí vietnamsky a začal jsem se to všecko učit vařit. Nakonec jsem odletěl na dva měsíce do Vietnamu a tam žral a žral. (smích) Jinak jsem jedl všecko možný. Brouky, pavouky, larvy, červy, štíry, mravence, žáby, hady, psy... Nejpodivnější gastro zážitek jsem měl v Jižní Americe. Vypil jsem býčí oko, což byla v tom místě lahůdka. Zvláštní je, že i přes velkej odpor chutnalo docela dobře. A doporučil bych marockou kuchyni. Maroko má fakt úžasná jídla!

Kompletní rozhovor (nejen) o divokém cestování po světě najdeš v únorovém Fakkerovi.


Wohnout Fakker



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2014-2020, SMILE MUSIC s.r.o.

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení