NEKROLOG: Ice-B, přisprostlý básník a bavič, notorický alkoholik a pedofil

Vydáno: 21.12.2015 19:25 - Tomáš Marek

Přesně před měsícem, 21. listopadu mě jako pěst do obličeje udeřila zpráva, že ve čtyři hodiny ráno zemřel na totální selhání organismu Ice-B, zpěvák kultovní kapely z Valašského Meziříčí, Elektrïck Mann. Spousta kondolujících se přiznala, že smrt Ajsbího obrečela.
Ještě v pondělí 16. 11. jsme si já i alkoparta kámošů, se kterými jsme se vydali na koncert, mysleli, že jej večer uvidíme v sestavě Elektrického pána, s nímž opět po svých alkoholových problémech a vyhazovu z kapely začal vystupovat v rámci nekončící šňůry "Mrduchtěj tour". Vokalista L.S.I. nicméně vyprodanému klubu Café v lese v Praze z pódia oznámil, že Ajsbí se nemohl dostavit, neboť sere krev a že nejen Kája Gott má problémy. To si půlka z nás v kotli, kde klasicky koloval jeden špek za druhým, ještě dávala páva právě Ajsbímu na zdraví a skupina mu věnovala přídavek "Kokain" právě proto, že se jednalo o Ajsbího oblíbenou písničku. V tento moment nikdo z nás netušil, že už v sobotu nás populární Ledové béčko opustí.

"Já jsem Ajs a tak vítám vás, já miluju drogy a miluju chlast...", začíná Ajsko rapy ostré jako břitva v hitu "Na držku padám" a pokračuje, že měl být v léčebně, ale vzhledem k tomu, že mu ujel autobus, tak nemá Antabus, než se to celé zvrhne do zabijáckého refrénu. Skutečnost, že kapela se s chlastem a drogami "nesere", byla známa každému, kdo s nimi přišel v rámci jejich 21 let existence a čtyř alb do kontaktu. Některé texty skupiny naprosto zlidověly a Ice-B, nejznámější člen kapely, byl vždy v obležení fandů, kteří nakonec vyžadovali jeho poslední hit "Vymrdej krtka z díry".

I když bylo všem jasné, že má problémy s alkoholem, nikdo jsme si nechtěli připustit, že to s ním může být tak zlé, protože jsme jej všichni znali především jako toho baviče, klauna a charismatického frontmana, který svým nekonvenčním humorem dokázal vždy rozesmát. A to i v situaci, kdy už dávno pro TV Stream nenatáčel megaúspěšný pořad Ice-B je bůh.

Ice-B

Stále jej mám před očima, jak neomylně stojí uprostřed pódia, a s mazácky sugestivními gesty káže své pateticko blahosklonné průpovídky svým ovečkám a recituje verše plné přisprostlých neologických obratů o všemožných úchylnostech, pochybných existencích a nestandardním lidském jednání. Web samotné kapely pak mluvil za vše: "Jan Bezděk. Kuchař, tvůrce té nejlepší pizzy ve střední Evropě. Vokalista a textař Pána. Nedostudovaný konzervatorista - kontrabasák, notorický alkoholik a pedofil."

Neznal jsem jej osobně, abych tu vyprávěl jeho životní osud, ale z těch několika setkání po koncertech jsem si z něj odnesl dojem přátelského týpka, který po skončení show rád pokecá o muzice a průserech, dá si pivko, rum a cigáro a je s ním sranda. Všechny ty zpackané rozhovory v rádiích i pro televize, kam přišel nakutý a zcela zbortil jakoukoliv dramaturgii, vyvrcholily dokonce zprávou v mainstreamových médiích, která zněla: "Vysamplování scény análního znásilnění z pornofilmu, popis soulože s mrtvolou zabalenou v igelitu, drsné feťácké historky z ulice, název Kokar Pičkan [v překladu "Smrdí ti kunda", pozn. redaktora] - to jsou důvody, kvůli kterým firma EMI jen pár týdnů před datem vydání zrušila smlouvu se skupinou, z nichž chtěla mít "české" Cypress Hill."

Že byl Ajsbí skutečně výjimečný, dokládá odpověď zpěváka kapely Mukase v jednom rozhovoru k odchodu Ajsbího z kapely: "Ve Valmezu není člověk, který by Ajska neměl rád, ani v kapele to není jiný. Možná se někdy v příštím životě zase potkáme a zazpíváme si pěkné písničky u táboráku." Ajsbí se stihl do skupiny vrátit, avšak teď už pouze zůstane v našich srdcích jako nekonečný zdroj inspirace k tomu, co s načatým večerem. Ajsbí nechodil domů, když byla párty v půlce. Budeš nám chybět Ajsbí! Odpočívej v pokoji.

 

Elektrick Mann - Kokain
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení